Počeo međuregionalni projekt razmjene službenika u okviru Skupštine europskih regija Foto: Varaždinska županija

Počeo međuregionalni projekt razmjene službenika u okviru Skupštine europskih regija

VV | 18.9.2019. u 12:01h | Objavljeno u Aktualno

U Skupštini europskih regija, najvećoj međuregionalnoj organizaciji u Europi, počeo se provoditi pilot-projekt razmjene službenika regionalnih samouprava, koji je pokrenut na ideju i prijedlog župana Varaždinske županije Radimira Čačića. Župan Čačić je član Izvršnog odbora te predsjednik Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade Skupštine europskih regija.
U uglednom koledžu Cluny u Francuskoj, koji je poznati istraživački centar javne uprave, održan je seminar na temu “Gradovi i regije: novi čimbenici promjena u Europi” na kojem su sudjelovali službenici regionalne samouprave iz rumunjskih, švedskih, francuskih i hrvatskih regija. Iz Varaždinske županije sudjelovale su Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo, Larisa Križan Breljak, zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove, te Kristina Ljubek Breški, stručna suradnica u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, a uz njih službenici iz Šibensko-kninske županije te Grada Zagreba.
Do kraja godine će biti razvijen cjelovit program razmjene, koji će se sastojati od teorijskog dijela pripremom na Koledžu u Clunyju, ali i od praktičnog dijela tijekom jednomjesečne razmjene u jednoj od regionalnih samouprava u Europi. Ciljevi seminara su razmjena iskustva između regija na konkretnim područjima na kojima rade zaposlenici, identifikacija i razvoj zajedničkih EU projekata i programa te pronalaženje partnera za provedbu raznih politika u ingerenciji regionalnih i lokalnih samouprava. Svi polaznici izrazili su zadovoljstvo seminarom te dali povratne informacije koje će poslužiti za dovršenje definiranja svih preduvjeta za početak razmjene sljedeće godine.
Razmjena službenika ima pozitivan utjecaj na regije koje ulaganjem u cjeloživotno obrazovanje i dodatno usavršavanje svojih zaposlenika promoviraju modernu javnu regionalnu samoupravu, transparentnost i otvorenost. Istovremeno, razmjena ima pozitivan utjecaj i na same službenike, koji ulaganjem u osobni razvoj postižu bolje rezultate na svojim poslovima te time doprinose poboljšanju usluga prema građanima. U konačnici, međuregionalno povezivanje ima jak i direktan utjecaj na turističku promociju regija te primjenu načela supsidijarnosti na konkretnom primjeru.
Radom na razvoju koncepta ovog Programa Varaždinska županija pokazuje kako se proaktivnošću unutar jedne međuregionalne organizacije mogu realizirati konkretni programi i projekti, na korist regija i građana koji u njima žive.
Dodajmo da su na seminaru “Gradovi i regije: novi čimbenici promjena u Europi” u Clunyju predavanja održali europski stručnjaci, Enrico Martial iz Opservatorija Skupštine europskih regija za regionalizaciju, prof. dr.sc. Malin Stegmann-McCallion, izvanredna profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Karslruhe, ujedno švedska članica Opservatorija za regionalizaciju, Franziska Stadelmann, zamjenica voditeljice Regionalnog predstavništva Donje Austrije u Bruxellesu, te Anne Rouessard, stručnjakinja za EU fondove.