Čačić za reformu, a ne za ukidanje HGK: "To je neozbiljno, neodgovorno i opasno" Foto: Krešimir Đurić

Čačić za reformu, a ne za ukidanje HGK: "To je neozbiljno, neodgovorno i opasno"

IHR/Varaždinske vijesti | 1.2.2021. u 14:17h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski župan Radimir Čačić nakon sastanka s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom u Varaždinu komentirao prijedlog o ukidanju članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

- Naš stav je da su svi koji su se javljali na ovu temu, dakle Most, SDP, HSLS i HNS, imali prilike od 1991. godine do danas, imali prilike. Sve što su htjeli učiniti, imali su prilike učiniti. Ovo sada što smo čuli od strane gospode iz Mosta sastoji se od jednog strašnog napora koji je učinjen da se promijeni jedan članak u zakonu iz 1991., koji kaže ukinimo Komoru. Jer onog trenutka kad ukineš financiranje, a zadržiš sve drugo što zakon predviđa, dakle kada zadržiš obaveze i javne ovlasti, tog trenutka kažeš da Komora ne postoji. Neozbiljno, neodgovorno, opasno, populistički... To je nešto što ja osobno, niti Reformisti nikad nismo niti ćemo podržati - rekao je varaždinski župan.

Dodao je kako smatra da HGK treba iz temelja reformirati, uputiti na tržište, ali i prepoznati javne ovlasti, posebno u segmentu gospodarskog predstavljanja u inozemstvu, uključivanja Komore u obrazovni proces i europskih projekata europskih projekata.

- To ćemo reći u zaključku koji će biti prijedlog iznesen u Saboru u kojem ćemo sudjelovati i mi. Što tamo bude pisalo, to je i moj stav. Upravo radim s kolegama na tom zaključku. Dakle, populizmu ne, reformama da i zato nismo mogli, niti htjeli podržati opstanak Komore kakva je, jer nije dovoljno dobra, ni blizu, opravdani su protesti i nezadovoljstvo, ali s druge strane, ne pada nam napamet da podržimo uništenje jedne od institucija koje su važne za hrvatsko gospodarstvo i društvo - rekao je varaždinski župan, ujedno i predsjednik Reformista te dodao kako je koalicija stabilna.

- Mi s većinom nemamo nikakvih problema, ali uvijek imamo nešto za reći - poručio je.

Označeno u