Čačić: Ukrajince koje će Hrvatska prihvatiti ne smijemo tretirati kao izbjeglice već kao svoje sugrađane

Varaždinske vijesti | 24.2.2022. u 16:01h | Objavljeno u Aktualno

Povodom eskalacije krize u Ukrajini danas su u Hrvatskom saboru Narodna stranka - Reformisti i HSLS održali zajedničku konferenciju za medije na kojoj su istaknuli važnost hrvatske uloge u prihvatu izbjeglica sa ratom zahvaćenog područja i iznijeli zajednički stav Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista kako izbjeglice sa ukrajinskog područja moramo prihvatiti kao vlastite sugrađane i omogućiti im integraciju u hrvatsko društvo.

„Napad Rusije na Ukrajinu u potpunosti mijenja i redefinira strateške odnose u cijelome svijetu, a ponajprije u Europi. Danas su bombe padale petstotinjak kilometara od naše granice i Hrvatska mora promptno reagirati na razini cijele Vlade, ali i države u cjelini.

Potencijalno je moguće očekivati stotine tisuća izbjeglica iz Ukrajine, a mi u ovome trenutku moramo pokazati empatiju i jasno im poručiti kako smo dio koji će ići prema Hrvatskoj spremni prihvatiti ne samo kao izbjeglice već i kao punopravne članove našeg društva ukoliko oni to žele.

Stoga smo od Vlade zatražili, a to je i jednoglasno prihvaćeno da Hrvatska ne iskaže spremnost za prihvat izbjeglica čak i natproporcionalno u odnosu na veličinu Hrvatske.

S obzirom da Hrvatska jedina u Europi ima iskustva u prihvatu prognanika i izbjeglica iz Domovinskog rata kada smo imali 650 tisuća prognanika iz Hrvatske i izbjeglica iz BiH, upravo je ovo područje ono u kojemu možemo iznadproporcionalno pomoći.

Kako bi to bilo moguće hrvatska mora odmah uspostaviti sustav koji će im biti u mogućnosti osigurati smještaj, prehranu, zdravstvenu skrb i mogućnost obrazovanja jer će dolaziti cijele obitelji.

Međutim, mi im moramo omogućiti i nešto što do sada nigdje nije bila praksa u prihvatu izbjeglica, a to je dobivanje i radnih dozvola i integracije u društvo.

Prema stavu Reformista i HSLS-a to nikako ne smiju biti izolirani prostori, poput izbjegličkih kampova i slično. Te ljude ne smijemo tretirati samo kao izbjeglice i azilante, već svima koji to žele moramo pružiti ruku kao našim sugrađanima. To je nešto što je važno za te ljude, ali i za nas i na ljudskoj i na svakoj drugoj razini.“, istaknuo je predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić.

Označeno u