Čačić: "U izdavanju propusnica nije bilo pretjerane pameti, ni analitike" Foto: Ilustracija/HRT Otvoreno

Čačić: "U izdavanju propusnica nije bilo pretjerane pameti, ni analitike"

IHR/Varaždinske vijesti | 23.4.2020. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

- Sve odluke koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite donesene su na vrijeme i to je dobro, no druga je stvar koliko je u tome svemu bilo analitike.  Da je bilo analitike zabrana kretanje ne bi bila ista za Cviljane sa 137 stanovnika i Grad Zagreb sa 800.000 stanovnika. Nadalje, donesena je mjera o propusnicama. U trenutku kada je ta mjera donesena nije se pisalo kuda se ide, nije se tražio nikakav OIB, dakle nije bio potreban nikakav podatak, a istovremeno nije postojala obveza subjekata koji izdaju propusnice, a takvih je samo u Varaždinskoj županiji 4.000, da o tome obavijeste županijski Stožer i policijske postaje koje su imale zadatak kontrolirati građane kuda idu s propusnicama. Policajci koji su vas zaustavljali prvih 10 dana samo su glumili da nešto prate. Mi smo imali situacije da su se u vatrogasnim domovima izdavali bjanko papiri - izjavio je varaždinski župan Radimir Čačić jučer u emisiji Otvoreno na HRT-u. 

Istaknuo je kako su o tom propustu odmah obavijestili Nacionalni stožer civilne zaštite, no tek nakon deset dana to je korigirano.

- To dokazuje da neke prevelike pameti i organizacije u tome svemu nije bilo. Varaždinska županija je jedina naredila da svi izdavatelji propusnica dokumente dostave i županijskom Stožeru, kako bi sve mogli kontrolirati. I što je uradio Nacionalni stožer? Nakon što su se neki poslodavci požalili na to što županijski Stožer traži dokumentaciju, e-mailom je poništio našu odluku, a onda, nakon deset dana propisao ono što smo tražili - rekao je Čačić.

Dodao je kako je jasno da je trenutno veliko žarište u Koprivnici, gdje se koronavirus pojavio u domu za starije i nemoćne.

- Prije mjesec dana zatražio sam od države, kada već nema inspekcije, da mi daju barem sanitarne inspekcije da pregledamo, opremimo i educiramo staračke domove. Odgovorili su mi da je opasno to što tražim. Prošlo je još 20 dana, a onda opet, prije nekoliko dana, država je naredila da se radi što sam od njih tražio. Sada, kada je sve buknulo. Od sve te silne analitike možemo biti zadovoljni da imamo odlično zdravstvo, odlične epidemiologe, ali je činjenica napravljena cijela hrpa propusta koja srećom nije dovela do težih posljedica - rekao je Čačić.

Iako sada svi očekuju postepeni povratak u normalu, varaždinski župan upozorio je kako se nama i druge godine može dogoditi pad turističke sezone, posebno u slučaju da koronavirus bude još uvijek prisutan i ne bude cjepiva ili lijeka.

- Zato moramo biti spremni na restrukturiranje privrede, pojačano investiranje u vlastite proizvodnje, posebno poljoprivredu, a modeli koje smo sada isprobali, poput onoga da država ne uzima PDV prije nego je naplaćen, mogu nam vrlo dobro poslužiti da država postane brža i racionalnija. Treba smanjiti i javni sektor, ali ne u broju i plaćama, a i rad od kuće će se pojačati - rekao je Čačić u emisiji HRT-a Otvoreno.

Označeno u