Čačić: Štromar i Divjak nanose štetu građanima Varaždinske županije

| 3.11.2017. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

- Bilo je slučajeva da se pojedini ministri iz pojedinih regija, gradova, županija borili da doprinesu svojem gradu, svojoj županiji. Ovo je jedini slučaj u povijesti Hrvatske da se dva ministra iz jedne županije rukama i nogama trude da naprave štetu građanima iz sredine iz koje su došli. To do sada nismo imali - rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je optužio ministricu obrazovanja Blaženku Divjak te potpredsjednika Vlade Predraga Štromara da rade protiv Varaždinske županije opstruirajući postupak vraćanja državnih dugova za projekte javno privatnog partnerstva.

- Jučer objavljeni prijedlog budžeta Republike Hrvatske za 2018. godinu potvrđuje da su premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić u potpunosti poštivali dogovore koje smo imali prije nekoliko mjeseci gdje je bilo jasno rečeno da će obveze Hrvatske u odnosu na financiranje javno privatnog partnerstva biti ispunjene i da će to biti predviđeno u budžetu, i da će sredstva koja je država do sada imala u obvezi prema nama biti isplaćena - rekao je župan.

Podsjetimo, radi se o 30 milijuna kuna za sufinanciranje dospjelih najamnina za školske objekte i dvorane, kao i o budućim uplatama, koje bi godišnje iznosile 15 milijuna kuna. Uz Varaždinsku županiju, država za javno privatno partnerstvo novac mora vratiti i Koprivničko - križevačkoj županiji. Iako je novac stavljen u proračun RH, on još uvijek nije uplaćen Županiji.

- Jedina prepreka, i to opasna prepreka, koja još uvijek uspijeva opstruirati interese građana Varaždinske županije je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, pod koga i spada Ministarstvo obrazovanja. Oni do sada nisu dali formu za isplatu tog novca i za predviđanje u budućim budžetima - rekao je župan, te je ujedno upozorio Divjak i Štromara da prestanu nanositi štetu građanima.

- Gospođo Divjak, gospodine Štromar, prestanite uništavati projekte koji su pred nama i tako aktivno i uspješno raditi protiv interesa građana ove županije - poručio je župan.