Čačić situaciju s HNS-om usporedio igrokazom, a najavio i tužbe EU kontrolnom tijelu

J.Š./Varaždinske vijesti | 31.10.2019. u 13:21h | Objavljeno u Aktualno

Osvrnuvši se na aktualna politička događanja, danas je na konferenciji za medije predsjednik Reformista Radimir Čačić istaknuo kako situacija s HNS-om podsjeća na igrokaz.

- Podsjetimo se koliko je puta HNS izlazio iz Vlade zbog svojih zahtjeva. Realizirano je samo ono što je Plenković namjeravao realizirati bez njihovih „zahtjeva“, a HNS je i dalje u Vladi. Sjećate se priče s HOS-ovim pločama u Jasenovcu, pitanje posvajanja djece za gay parove, 2018. godine situacija s udžbenicima, predaja svih upravljačkih ovlasti u INI, afera s ministrom Kuščevićem i sada promjena koeficijenata u sustavu obrazovanja - podsjetio je Čačić i dodao da je potpuno suludo da koalicijski partner u Vladi glumi sindikat.

- Ovakve igrokaze ćemo gledati i dalje od političkih likova koji sasvim sigurno nakon sljedećih izbora neće ni postojati, a ovakvi istupi sigurno im neće pomoći da poprave svoj rejting – zaključio je Čačić i citirao Milana Bandića: „ HNS će izaći iz Vlade jedino ako ih Plenković potjera korbačom“.

Na konferenciji na kojoj su uz predsjednika Reformista Radimira Čačića, bili i potpredsjednica Natalija Martinčević i predsjednik Županijske organizacije Varaždinske županije Tomislav Paljak, govorilo se i o poreznoj reformi kojom će se jedinicama regionalne i lokalne samouprave uzeti 800 milijuna kuna.

- Najviše će se ponovno uzeti Sjeveru Hrvatske. Svi su se hvalili i pripisivali si zasluge kada je prošle godine država djelomično vratila ranije oduzete novce, a sada kada ih ponovno uzimaju, ni glasa čuti nije. Čudimo se samo što kao u prethodnom slučaju vrijeme Lalovca, HNS-ovi gradonačelnici i načelnici ne izjavljuju da njima to oduzimanje sredstava neće štetiti. Oduzimanjem sredstava Varaždinskoj županiji nanosi se ozbiljna šteta njenim građanima jer će zbog preuzetih obveza u Europskim projektima kao i uvijek do sada teret pasti na leđa građana naše Županije i cijelog Sjevera Hrvatske - ukazao je Čačić.

Čačić se na kraju osvrnuo i na dug države Varaždinskoj županiji za škole i dvorane građene po JPP-u ističući da je Država Varaždinskoj županiji dužna 49.426.630,60 kune.

- Kada će se Država, odnosno ministrica Divjak prestati žaliti na presude o isplati duga i kada će prestati nanositi štetu Varaždinskoj županiji - pitaju se Reformisti. Navedeno je i kako je Varaždinskoj županiji uzeto više od 18 milijuna kuna financiranja iz domicilne komponente.

- Za dio od toga imamo direktne dokaze da se postupalo protuzakonito. O tome smo obavijestili premijera i nadležnog ministra, a ako se to ne ispravi prijavit ćemo protupropisno postupanje našim institucijama, ali i Europskom kontrolnom tijelu (Olaf) - najavio je Čačić.

Označeno u