Čačić potpisao ugovor vrijedan 4,2 milijuna kuna za sanaciju klizišta pod nadležnošću ŽUC-a Foto: Varaždinska županija

Čačić potpisao ugovor vrijedan 4,2 milijuna kuna za sanaciju klizišta pod nadležnošću ŽUC-a

Varaždinske vijesti | 2.7.2019. u 17:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisao je sa županima, gradonačelnicima i načelnicima 60 ugovora o sufinanciranju sanacije klizišta koja obuhvaćaju 112 od 137 klizišta ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna, od čega 32,4 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode.

Ugovor za sanaciju klizišta koja su pod nadležnošću Županijske uprave za ceste Varaždinske županije u vrijednosti 4,2 milijuna kuna potpisao je župan Radimir Čačić koji ujedno obnaša dužnost zamjenika predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

- Danas smo ovdje potpisali ugovore s kojima su nam dodijeljena sredstva za sanaciju klizišta na području Varaždinske županije, a koja se nalaze pod nadležnošću Županijske uprave za ceste. Ovo je veliki doprinos sanaciji klizišta na području naše županije. Županijska uprava za ceste trenutno izvodi radove na sedam klizišta i vjerujem da će joj ova sredstva pomoći u njihovoj sanaciji - naglasio je Čačić.

Hrvatske vode sufinanciraju troškove sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura županijskih cesta i nerazvrstanih cesta, a udio u sufinanciranju određen je prema indeksu razvijenosti.

S jedinicama lokalne samouprave potpisano je 47 ugovora kojima se sufinancira 96 klizišta ukupne vrijednosti 40,1 milijuna kuna od čega Hrvatske vode sufinanciraju 24,3 milijuna kuna, ovisno o stupnju razvijenosti JLS-a.

U Varaždinskoj županiji Hrvatske vode sufinancirat će projektnu dokumentaciju i sanaciju klizišta s 10,761 milijun kuna. Odnosi se to na osam klizišta na području Općine Bednja, a sufinanciranje je 2,1 milijun kuna, tri klizišta na području Grada Ivanca (963 tisuće), četiri klizišta na području Općine Cestica (758 tisuća), dva na području Općine Ljubešćica (755 tisuća), tri u Lepoglavi (463 tisuća), u Maruševcu (309 tisuća), u Donjoj Voći (286 tisuća), u Novom Marofu (255 tisuća), tri u Ludbregu (250 tisuća), u Klenovniku (189 tisuća), u Jalžabetu (185 tisuća), te u Vinici (73 tisuće). Hrvatske će vode izdvojiti i za klizišta koja su u nadležnosti Županijske uprave za ceste – milijun kuna na Banjščini, 950 tisuća kuna na Visokom, 800 tisuća kuna za Čevo te 250 tisuća kuna u Bednjici – Lepoglava. Sufinancirat će se i investicije zbog klizišta na lokalnim cestama u Ljubešćici s 500 tisuća kuna, Kameničkom Podgorju (Lepoglava) s 470 tisuća i Donjem Makojišću (Novi Marof) s 200 tisuća kuna.

Realizacija investicija provest će se putem ugovora o sufinanciranju s jedinicama područne (regionalne) samouprave za klizišta na županijskim cestama i jedinicama lokalne uprave i samouprave za klizišta na nerazvrstanim cestama.

Oborine i potresi su dva osnovna uzroka za pojave klizišta. Procjene govore da klizišta u svijetu naprave 10 milijardi dolara štete te od njih nastrada i do 10 tisuća ljudi godišnje. Iako Hrvatska nije u grupi najugroženijih područja na svijetu, klizišta su svakako učestala prirodna katastrofa u Hrvatskoj.

klizista_Cacic_Hrvatske_vode_2.jpg