Čačić: Politički sustav i političke elite su se dokazale nesposobnima

vv / novi list | 23.11.2019. u 15:16h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je početkom tjedna izazvao pozornost starim stavom da županije u sadašnjem obliku nemaju smisla zbog premalih ovlasti,  koji je u utorak ponovio u  Uredu predsjednice gdje je održan okrugli stol o fiskalnoj decentralizaciji i regionalnom razvoju Hrvatske, varaždinski je župan Radimir Čačić ponovno je privukao pozornost izjavama u razgovoru za Novi list.

-Mi ne razmišljamo strateški. Stvari na koje bi država trebala utjecati događaju nam se stihijski. Jedini stvarni pomaci su u turizmu, gdje smo sa 100.000 kineskih turista 2014., dostigli 500 tisuća ove godine. Nažalost, to nije posljedica sustavnog rada, već marketinški rezultata nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji te činjenice da kineska srednja klasa jača i da već danas 120 milijuna njihovih turista putuje. Za početak ključno je uspostaviti direktnu avionsku vezu. Bjelorusija je udvostručila broj kineskih turista, jer im je dala bezvizni režim za pet dana. Da mi damo bezvizni režim od tjedan dana, dogodio bi se streloviti rast dolazaka iz Kine, ustvrdio je Čačić te ukazao na potencijale riječke luke koje se ne iskorištavaju jer nema adekvatne pruge.

Na stav da se mijenjaju Vlade, uprave, a sve ostaje isto, Čačić je ustvrdio da se politički sustav i političke elite dokazale nesposobnima.

-Autocesta je bila iznimka. Nećete se sjetiti nijednog drugog velikog uspješnog projekta, a lako ćete se sjetiti njih deset o kojima pričamo desetljećima. Ljudima se čini da su to postale fraze koje nemaju nikakav sadržaj, ali to nije istina, ne znači da je nešto neispravno samo zato što se ponavlja tisuću puta. Ne želim sada govoriti o svojim projektima, ali POS-om smo riješili pitanje stanovanja sedam tisuća obitelji i onda dođe ova vlada, s mojim nekadašnjim zamjenikom župana Predragom Štromarom, i »hibernira« originalni POS koji je direktno snižavao cijene stanova te odluči da će dijeliti novac kroz subvencioniranje anuiteta, jer to dobro zvuči i ne traži nikakvu sposobnost osim dijeljenja našeg novca. Sada imamo eksploziju cijena na tržištu, jer jedan segment tržišta dobiva naš novac. Dijelimo novac građana i tim istim građanima dižemo cijene kod kupnje stanova

Pohvalivši rad bivše ministrice Gabrijele Žalac, Čačić se osvrnuo na aktualne (ne)prilike u vezi EU fondova.

- Naša država odlučila je skinuti svaku odgovornost sa sebe kad je u pitanju odabir projekata koji će se financirati iz europskih fondova. Europa nam daje novac kroz natječaje na koje se javljamo i doprinos EU fondova je od 50 do 85 posto. Lokalne vlasti pripreme projekt po europskim standardima, odgovarajuće institucije te projekte pregledaju i kažu da su dobri i da mogu proći. Hrvatski udio u cijeloj toj priči je u različitom rasponu, od 15 do 50 posto. Prosječno je to otprilike 20 posto. Svaka država koja bi imala barem minimum pameti, rekla bi da će podržati sve projekte do iznosa PDV-a. Kad ti projekti ne bi postojali, središnji proračun se ne punio novcem prikupljenim od PDV-a. Svaki račun državi donosi 25 posto i država bi trebala reći da će svaki projekt financirati do tih 25 posto jer će ionako taj novac dobiti natrag kroz PDV. To ne čine, iako joj se novac vraća. I onda još na natječajima za dodjelu državnog novca za domaću komponentu ne biramo najbolje projekte, nego po principu najbržeg prsta, odnosno onih koji se prvi jave.

Nikad ranije se nije dogodilo da naša županija nije dobila novac za neki projekt. Sada su nam odbili projekt, kojeg smo predali u deset sati i pet sekundi, završio je na 500. mjestu, a onaj kojeg smo predlagali kasnije, nešto prije 11 sati je prihvaćen i dobit će novac.  Manipulacija je lako dokaziva i očita. Naravno da nismo dobili suvislo objašnjenje. Pisali smo im i najavili da ćemo obavijestiti i naše i međunarodne institucije. Prijavit ćemo ih OLAF-u, koji kontrolira ovakve postupke, ako ne ponište natječaj. Dobar dio lokalne i regionalne samouprave se uspio probuditi, jer su shvatili da su europski fondovi jedini način da dođu do novca za projekte s obzirom na to da imaju mizerne budžete. Gradovi, općine i županije nemaju vlastite fiskalne prihode i shvatili su da je Europa njihova jedina šansa, ali država to limitira i onemogućava. Sve županije bitno rastu i po broju projekata i po financijskoj razini. Važno je i da se konačno shvati da se prema europskim fondovima mora ići regionalno, šire od županija i takav primjer je razvojni sporazum za Slavoniju. Vlada je tu shvatila što treba napraviti i to je napravila, naglasio je Čačić za Novi list.