Čačić otvorio konferenciju o zdravstvenom turizmu Alpe-Jadran u Austriji Foto: Varaždinska županija

Čačić otvorio konferenciju o zdravstvenom turizmu Alpe-Jadran u Austriji

Varaždinske vijesti | 10.5.2019. u 11:53h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Župan Radimir Čačić je u četvrtak, 9. svibnja, otvorio Konferenciju o zdravstvenom turizmu "Alpe–Jadran" u Bad Radkesburgu u Austriji, na kojoj prisustvuje 200-tinjak stručnjaka iz područja zdravstva, zdravstvenog turizma i ostalih srodnih područja iz Europske unije i svijeta.

Konferencija se održava 9. i 10. svibnja pod pokroviteljstvom Saveza Alpe–Jadran, kojim Čačić trenutno predsjedava, a organizatori su Human Technology klaster iz Štajerske, zajedno s partnerima, gradom Bad Radkersburgom i Austrijskim udruženjem toplica i lječilišta.

zdravstvena_konferencija_alpe_adria_3.jpg

Glavna tema konferencije je aktivno i zdravo starenje budući da zbog demografskog razvoja usluge namijenjene starijim osobama postaju sve važnije. Bolje umrežavanje na području Alpe-Jadran otvara nova tržišta i postaje isplativo svim uključenim stranama, pa regije iz tri države - Varaždinska županija, Pomurje i Bad Radkersburg - zajedno rade na povezivanju zdravstvenog i turističkog sektora te poduzetnika, napomenuto je na konferenciji.

Delegacija Varaždinske županije predstavila je svoje potencijale za razvoj zdravstvenog turizma, a konferencija je bila i prilika za razmjenu dobre prakse s brojnim zdravstvenim ustanovama s područja Europe. Uz to, iskoristila je priliku i da potraži partnere te investitore za ulaganje u postojeće kapacitete i izgradnju novih, dok je fokus bio na promociji Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

- Specijalna bolnica Varaždinske Toplice je jedno od najstarijih termalnih lječilišta u Europi i najveće u Hrvatskoj. Izuzetan su i najveći potencijal za razvoj zdravstvenog turizma u našoj županiji. O tradiciji, njihovom značaju i ljekovitoj vodi dovoljno govori podatak da su stari Rimljani dolazili upravo u Varaždinske Toplice na oporavak poslije bitaka. Danas u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju imamo oko 700 zaposlenih, od čega je polovica zdravstvenih djelatnika – istaknuo je župan Čačić.

Budući da je tema konferencije bila aktivno i zdravo starenje, Čačić je na pitanje što on osobno poduzima po tom pitanju, odgovorio da pliva te ponekad zaigra golf.

Uz župana Čačića, u Bad Radkersburgu su bili zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović, kao i predstavnici Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice na čelu s ravnateljem dr. med. Denisom Kovačićem.

Čačić je napomenuo da je Županija nizom projekata dokazala da joj je zdravstvo, kao jedno od područja nad kojim ima ingerenciju sukladno zakonu, iznimno bitan resor.

- Samo u energetsku obnovu zdravstvenih ustanova uložit ćemo 275 milijuna kuna, i to većinom bespovratnog europskog novca. Sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj smo u Novome Marofu izgradili najveći i najmoderniji Centar za palijativnu skrb u Hrvatskoj. No, tu ne planiramo stati. Uskoro krećemo u izgradnju nove bolnice, Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama koji je vrijedan više od 100 milijuna kuna, a funkcionirat će kao nacionalni centar za rehabilitaciju pacijenata s ozljedom kralježničke moždine – rekao je Čačić.

Na konferenciji su bili Barbara Eibinger-Miedl, ministrica za gospodarstvo, turizam, europske poslove, znanost i istraživanje u Vladi Štajerske, dr. Mate Car, državni tajnik za zdravstvo Republike Hrvatske, Stefano Graziano, predsjednik Odbora za zdravstvo talijanske regije Kampanije, Heinrich Schmidlechner, gradonačelnik Bad Radkersburga, kao i brojni stručnjaci iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, ali i Italije, Španjolske, Kolumbije te drugih zemalja.

zdravstvena_konferencija_alpe_adria_5.jpg