Čačić otkrio koga će Milanović predložiti za predsjednika Vrhovnog suda RH

vv | 3.3.2021. u 20:53h | Objavljeno u Aktualno

Osim što je govorio o najavljenoj kandidaturi za novi mandat varaždinskog župana te postignućima,  Radimir Čačić se na RTL-u osvrnuo i sastanak stranaka vladajuće koalicije na kojem su teme bile Petrinja, cjepiva i Vrhovni sud. U vezi potonjeg, kako je dodao, jutros je razgovarao s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem koji mu je rekao da za predsjednika Vrhovnog suda RH „vjerojatno“ namjerava predložiti prof. dr. Zlatu Đurđević.

- Pitao sam ga slaže li se da ja to na koalicijskom sastanku iznesem, rekao je da se slaže i ja sam to rekao i upozorio sam na jednu činjenicu, da bez obzira na što i na koji način tko tumači, moje mišljenje o hrvatskom pravosuđu ne može biti gore. To sam javno rekao, svaki put ponavljam, a Vrhovni sud je dio te priče. Nije najveći, ali nema ali. Drugim riječima, otvoriti temu hrvatskog pravosuđa, a ovdje premijer i predsjednik o jednoj od tih točaka će po meni morati razgovarati, ja se u tom neću opredjeljivati ni na strani Vladine većine ni na strani predsjednika. Nemam za to dovoljno znanja. Meni je potpuno jasno da je 30 godina funkcioniralo bez zakona, ustvrdio je  Čačić na RTL-u.

No, kako popraviti stanje, a uz to poštivati procedure, odnosno zakon koj propisuje da se do predsjednika Vrhovnog suda dolazi nakon natječaja, pitanje je na koje nema još odgovora. Međutim, Milanovića to i ne brine, budući da zagovara izravnu primjenu Usava prema kojem predjsednik predlaže kandidata, što je velika ovlast koja je ograničena zakonom.. .