Čačić o izboru glavnog državnog odvjetnika: "Igrokaz pred komisijom koju čine Plenković i sedam patuljaka" Foto: Reformisti

Čačić o izboru glavnog državnog odvjetnika: "Igrokaz pred komisijom koju čine Plenković i sedam patuljaka"

VV | 17.1.2024. u 15:29h | Objavljeno u Aktualno

Koalicija stranaka Fokus–IDS–NS Reformisti i PGS ocijenili su izmjene Kaznenog zakona i uvođenja novog kaznenog djela odavanja dokaznih radnji opasnim udarom na demokraciju. Tim povodom je u Hrvatskom saboru održana konferencija za medije na kojoj su prisustvovali predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, predsjednik IDS-a Dalibor Paus, predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić te saborski zastupnici Darijo Zurovec (Fokus), Damir Bajs (Fokus), Emil Daus (IDS), Katarina Nemet (IDS).

- Upravo traje saslušanje kandidata za glavnog državnog odvjetnika pred saborskim Odborom. Svjesni smo da se radi o igrokazu čiji je drugi čin saslušanje pred Vladinom komisijom koju čine Plenković i sedam patuljaka, odnosno HDZ-ovih ministara. Nitko ni ne pomišlja da bi mogli imati različit stav od premijera i predsjednika stranke. Naravno već i prije početka farse Plenković je odredio novog glavnog državnog odvjetnika. Barem za jednog od nji , Turudića povezanog s Mamićima, Rimac itd., neupitno je da je povezan s HDZ-om što ga čini i vjerojatnim kandidatom - ustvrdio je Čačić i dodao da ovakvim zakonom nitko ne dobiva osim represivnog aparata koji će vjerojatno biti politički motiviran.

Okupljenima se obratio i Davor Nađi koji je problematizirao uvođenje novog kaznenog djela nazvavši ga štetnim te da se njime državi omogućuje lov na sve političke protivnike.

- Uzmimo sad u obzir situaciju da neki medij objavi određene materijale koji su u interesu javnosti, kao što se i do sada normalno radilo. Tko u ovoj situaciji štiti urednika, novinara ili blogera kojima policija može kucati na vrata i reći im – ili daj ime od kog si dobio materijale, ili ćemo te optužiti za ometanje istrage? Zanimljiv je i tajming jer se premijer počeo snažno zalagati za ovaj zakon od kad su svima poznati inicijali prvi put izašli u javnost. Sličan oblik vladanja vidimo kod istočnih susjeda. Novim kaznenim zakonom vidimo da su Plenković i Vučić braća po represiji - ustvrdio je Nađi.

Dalibor Paus pak kaže kako potpuno razumiju potrebu stvaranja ravnoteže između interesa javnosti i zaštite postupka i njegovih sudionika, ali da ponuđene zakonske odredbe ne idu u smjeru uravnoteženja tih dvaju interesa, već u smjeru onoga što je i bio povod za njihovo pokretanje - da spriječe političku štetu koja nastaje vladajućoj stranci curenjem informacija.

- Probijanja kaznenog postupka ništa manje nije bilo i dok je istraga bila tajna. Ponuđeno rješenje koje se okrenulo zastrašivanju zviždača i novinara to neće spriječiti, ali će znatno opteretiti i onako neefikasan sustav koji će se sada baviti sam sa sobom. Kada su u pitanju slučajevi za koje postoji javan interes rješenje treba tražiti u ubrzanju postupaka i jačanju povjerenja u sudstvo - zaključio je Paus.