Čačić: "Grad Varaždin je skupina skupih činovnika koji ponuđeni novac iz EU ne uzimaju" Foto: Varaždinska županija

Čačić: "Grad Varaždin je skupina skupih činovnika koji ponuđeni novac iz EU ne uzimaju"

IHR/Varaždinske vijesti | 16.5.2019. u 13:33h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždinska županije je drugu godinu zaredom najuspješnija županija po povlačenju europskog novca i to prema javnim podacima Ministarstva financija. Županije bez europskog novca nemaju svrhu jer ako nemate  budžet, snage i mogućnosti da realizirate projekte, zašto postojite? Trošite novce kao činovnici? Treba znati osmisliti projekte, pripremiti ih, dobiti europski novac i onda je to nešto što daje sadržaj Varaždinskoj županiji i zato je ulazak u EU i mogućnost korištenja europskog novca napravilo od hrvatskih županija korisne razine samouprave. Do jučer su bili samo trošak činovnika i teret, a mi smo najbolji dokaz da županije imaju svoju svrhu - rekao je Čačić i dodao kako sposobnost vođenja gradova ili županija nije u tome se troše novci građana, već da se povlače novci iz europskih fondova. 

- Sada imate jednu drugu situaciju, a to je da se sposobnost, odnosno nesposobnost u privlačenju EU novca. Lako se sve može isčitati. Grad Varaždin i gradonačelnik u njemu su u ovom trenutku skupina skupih činovnika jer novac koji je ponuđen ne uzimaju. Za to treba sposobnosti. Tuđi novac građana Hrvatske koji se uplaćuje to zna svatko potrošiti, ali osmisliti projekte i dobiti europski novac... Za to treba imati sposobnosti   - rekao je Čačić uoči prezentacije koja je bila otvorena za javnost, pa su se i brojni građani mogli upoznati s projektima koje je realizirala Varaždinska županija iz EU fondova.

Perezentacija_projekata_1.JPG

Savjetnica župana Natalija Martinčević podsjetila je kako je Varaždinska županija dobila projekte u iznosu od 740 milijuna kuna u zadnje dvije godine.

- Najviše projekata je u području zdravstva i obrazovanja. U pogledu zdravstva završili smo Palijativni centar, dakle potpuno novi objekt u Novom Marofu 100% financiran iz sredstava EU. Sedam zgrada OB Varaždin je završeno, a ostale su pred završetkom. U kompleksu OB Varaždin počinje izgradnja potpuno nove dvije bolnice: dnevna kirurgija i objedinjeni hitni prijem koja se u 100 % iznosu financiraju iz EU. U obrazovanju provodi se obnova u 22 školska objekta, pri čemu su neki već završeni. Uz velike kapitalne infrastrukturne projekte važno je govoriti o projektima koji se odnose na građane. Meni osobno najdraži projekt koji smo realizirali je besplatni obrok za 30 % djece u osnovnim školama. Utvrdili smo imovinske cenzuse roditelja i njihova primanja, prijavili se na Europski socijalni fond iz kojeg smo dobili milijun kuna.,te smo dodali još 1,5 milijuna kuna kako bismo djeci omogućili besplatnu prehranu. Tu je i 14 milijuna kuna koje smo osigurali za specijalizacije liječnika, ali i vrlo povoljne kamate na stambene kredite kako bi liječnike potaknuli da kupe stanove i ostanu ovdje. Mi smo u ovom trenutku jedna od rijetkim bolnica u kojoj je više liječnika došlo nego otišlo  - rekla je Martinčević.

O projektima su detaljnije govorili  dožupani Tomislav Paljak i Robert Vugrin, a na prezentaciji su uz njih i Nataliju Martinčević bili županijski vijećnici Nenad Koščak, Krešimir Horvat i Mihael Liber, ravnatelji županijskih institucija te brojni građani.

Perezentacija_projekata_3.JPG

LS METAL
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci