Čačić: "Nismo fulali put u borbi protiv COVID-19, spasili smo ovu zemlju" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Čačić: "Nismo fulali put u borbi protiv COVID-19, spasili smo ovu zemlju"

IHR/Varaždinske vijesti | 23.2.2021. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

- Župane, jeste li ispravno postupili kad ste zagovarali stroge mjere? Biste li postupili drugačije da ste imali studije i znanstvene radove koji su nam dostupni u posljednja tri mjeseca, a koje upućuju da smo možda "fulali put” u borbi s COVID-19 - pitao je nezavisni vijećnik Mladen Rogina na današnjem aktualnom satu Županijske skupštine.

Rekao je kako su studije pokušale otkriti obrazac širenja virusa razmatrajući stroge i blaže mjere, ali da su utvrdili da nema razlike u broju zaraženih te nisu utvrdile učinkovitost lockdowna.

- Ovih dana otkrivamo i nove sojeve virusa, pa tako uz brazilski, britanski i afrički, ovih dana imamo naznake i hrvatskog, možda i varaždinskog soja, pa bi bilo zgodno da ga zaštitimo kao autohtonu vrstu poput klipiča ili varaždinskog zelja, pa neka bude varaždinski COVID – našalio se Rogina.

Varaždinski župan Radimir Čačić je ustvrdio kako su "spasili našu zemlju”.

- Kad smo natjerali Nacionalni stožer da prihvati mjere koje su se bazirale primarno na zatvaranju ugostiteljstva, smanjili smo incidenciju za 96 posto. Sreća je da je premijer pametno reagirao odmah i danas je Hrvatska, službeno, prema jučer objavljenim podacima, među tri najbolje zemlje u Europi. Da smo slušali Lauca i druge takve, mi danas ne bi bili na 15.000 zaraženih, zemlja bi nam bila mrtva, bolnice bi nam bile krcate. U Varaždinskoj županiji bili smo na 278 ljudi na bolničkom liječenju, pucalo je na sve strane, a danas smo na 46 i po tome smo bolji od prosjeka Hrvatske. Bili smo najgori po sedmodnevnoj incidenciji, no sada ulazimo u sezonu kao jedna od tri najbolje zemlje. Za zemlju za koju je 20 posto BDP-a turizam. Za nas je to pitanje života i smrti – rekao je varaždinski župan koji je rekao kako su odluke donesena na bazi vrlo ozbiljnih studija.