Čačić: "Nije trenutak za popuštanje mjera, izdržimo još malo, imamo svijetlo na kraju tunela!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Čačić: "Nije trenutak za popuštanje mjera, izdržimo još malo, imamo svijetlo na kraju tunela!"

IHR/Varaždinske vijesti | 8.1.2021. u 12:29h | Objavljeno u Aktualno

- U novu 2021. godinu ušli smo s realnim temeljima nade, optimizma, zajedništva, empatije, ljudskosti... To su bile ključne temeljne odrednice svih nas, odrednice ponašanja u godini koja je iza nas. Duboko smo svjesni da u vremenima kriza nada je nešto što je najvažnije za svakog čovjeka, a temelj za nadu, koliko god mi to podcjenjivali, je funkcioniranje i djelotvornost institucija. Vi ste bili svjedoci koliko su ljudima važna očekivanja.Ta vrsta komunikacije, prijenosa razloga za nadu, u velikoj mjere je bila ovisna o vama, vašoj profesionalnosti, objektivnosti i dobronamjernosti. Toga ste sigurno duboko svjesni. Više nego ikad to profesionalno i ljudsko poštenje u prošloj godini u medijima je dolazilo do izražaja. Ovog puta je trebalo preskočiti svaku vrstu ideje o senzacionalizmu, koji je u medijima uvijek prisutan i to je neizbježno jer samo loša vijest je vijest. U prošloj godini više nego ikada to je trebalo preskočiti i odgovornost medija bila je ogromna – rekao je varaždinski župan Radimir Čačić na današnjem prijemu za medijske djelatnike u Županijskoj palači.

Mogli smo "zabiti" glavu u pijesak

Osvrnuo se na događanja u prošloj godini koju je obilježila pandemiija koronavirusa i ulogu Varaždinske županije.

- Sjever Hrvatske u cjelini i sama Varaždinska županija našla se u poziciji da je bila pod posebnom lupom ne samo javnosti ove županije, nego i Hrvatske, Europe, čak i svijeta. U jednom trenutku po broju novooboljelih bili smo najgori u Europi. Zdravstveni sustav u 95 posto u ovoj zemlji ovisi o tome kako funkcionira Županija jer je upravo zdravstveni sustav pod ingerencijom županija. Ovog trenutka možemo doista s ponosom, ali i srećom reći da smo odgovorili na taj ogromni izazov, da je naš Stožer djelovao zajedno sa svim institucijama, snažno, kvalitetno te je u jednom trenutku preuzeo i odgovornost koju nitko drugi u Hrvatskoj tada nije želio preuzeti. Mi smo morali jer smo se našli u toj poziciji. Naravno, mogli smo "zabiti” glavu u pijesak i čekati da netko drugi donese odluke, ali mi smo osjetili da moramo nešto učiniti te smo donijeli ključni set mjera koji se primarno temeljio na zatvaranju ugostiteljstva. Te smo mjere, snažno i maksimalno, političkim utjecajem zatražili od države. Smatram da je jako dobro i za ovu Županiju, i za zemlju u cjelini da taj smjer, koji smo odredili je prihvatila Hrvatska i da ga slijedi. Nismo to napravili slučajno i napamet, već nakon ozbiljnih analiza i konzultacija s dubokim uvidom u europske, pa i svjetske odluke koje su do tada bile donesene – rekao je varaždinski župan i objasnio zašto još nije vrijeme za popuštanje mjera. Kao primjer naveo je Češku.

- Oni su u jednom trenutku imali strahoviti rast broja novozaraženih i donijeli su odluku za zatvore ugostitelje. Nakon dva tjedna, kada su mjere počele djelovati, po broju novooboljelih spustili su se na razinu koju danas imamo u Varaždinskoj županiji. Međutim, tada su popustili pod pritiscima i mjere ukinuli, i sada su najgori na svijetu. I zato nemojmo se zavaravati, i ovdje u Varaždinu, nažalost, više nego igdje u Hrvatskoj, ponovno imamo nešto što mene kao čovjeka užasava, svođenje stvari na najbjednije politikantstvo i na najniže privatne interese. Naravno da ja razumijem gospodarsko stanje jednog sektora kao što je ugostiteljstvo i snažno se zalažem da ga se podrži, ali tu nema dvojbi – rekao je Čačić.

Nijedan projekt nije stao, niti će stati

Osvrnuo se na objave u nekim lokalnim medijima gdje ugostitelji kažu kako je trenutak za popuštanje mjera. 

- Ne, nije trenutak za popuštanje! U ovom trenutku mi imamo 168 ljudi na kisiku u bolnici, a imali smo ih 278. I zato izdržimo još malo. Očekujem da ćemo tijekom veljače zahvaljujući cjepivu zaštititi najosjetljiviju populaciju i u Varaždinskoj županiji, i u Hrvatskoj. Ponosni smo što smo i u ovoj županiji i cijeloj zemlji pokazali smjer kako izaći, drago nam je da je to prepoznato i prihvaćeno, sigurni smo da imamo svijetlo na kraju tunela – poručio je Čačić.

Osvrnuo se i na Varaždinsku županiju i projekte.

- Varaždinska županija je prošlu godinu završila sa suficitom, svi naši projekti su realizirani ili u realizaciji, nijedan nije stao, niti će stati. Zadržali smo istu ambiciju, a to je da budemo i dalje Županija s najvećim povlačenjem europskog novca na županijskim projektima. Ovdje ne govorim o Aglomeracijama ili Pelješkom mostu nego o županijskim projektima koje mi osmišljavamo, plaćamo i za koje mi odgovaramo. Dakle, i dalje imamo ambiciju da budemo što smo bili do sada, dakle predvodnik u tome, a nova europska lisnica koja je, rekao bih, fantastična, imamo velike šanse pred nama i moramo to iskoristi – rekao je Čačić.

Označeno u
Galerija slika