Čačić: "Nije trenutak za ostavke, ali za to što su lagali da mjere ne donose rezultate treba snositi odgovornost” Foto: Krešimir Đurić

Čačić: "Nije trenutak za ostavke, ali za to što su lagali da mjere ne donose rezultate treba snositi odgovornost”

IHR/Varaždinske vijesti | 7.12.2020. u 14:29h | Objavljeno u Aktualno

- Potpuno je danas već neupitno u hrvatskoj javnosti, barem onoj koja ne prikuplja jadne političke "poenčeke" na tuđim smrtima, jadu i bolesti, dakle među svim normalnim ljudima u ovoj zemlji, da Hrvatska strašno kasni sa svojim mjerama. Građanima Varaždinske županije je potpuno jasno da su nas držali u ovakvoj ugrozi i doveli do toga jer mjere su odbijali prihvatiti nekoliko tjedana zaredom, dok zaista to nije bilo izdrživo, a brojevi govore sve. Još jednom ću ponoviti: svi oni koji su govorili, a takvih je bilo i među onima koji su najodgovorniji u ovoj zemlji, da mjere ne daju rezultate, siguran sam da nisu tako glupi da su vjerovali u to što govore i siguran sam da su svjesno lagali. Za to se snosi odgovornost – rekao je varaždinski župan Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare u atriju Županijske palače.

- Vugrin: "Zadnja tri dana bez rasta osoba na bolničkom liječenju, da nije bilo mjera sustav ne bi izdržao”

Varaždinski župan tvrdi da sve mjere uvijek daju rezultate.

- Pitanje je samo jesu li one dovoljno jake,da li ublažuju krivulju, pretvaraju ju u horizontalu ili dovode do pada. Vidjeli ste iz ovih ključnih brojeva za nas da smo u ovom trenutku dovedeni u horizontalu,s blagim padom nakon samo 14 dana. Hrvatska će otprilike slične rezultate imati za sljedećih 4, 5 dana. Ono što nažalost će i dalje rasti su smrti, jer one su pomaknute za tjedan ili dva, riječ je o teškim bolesnicima. Zaista predlažem Nacionalnom stožeru civilne zaštite da ne žmirimo. Najmanje što moramo uvesti je ne htjeli ili ne htjeli, ne ko želi ili ne želi, ne što će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nego odmah istog trena online nastavu za sve srednje škole i online nastavu za više razrede osnovniih škola. To je donja granica mjera koje se moraju uvesti. Mogu Vam odmah reći da će se mjere ublažiti 21. prosinca. Nemojmo se lagati. Još uvijek čekam hodogram ublažavanja mjera, nego najprije hodogram pooštravanja, i to ozbiljnog pooštravanja mjera, a tek onda možemo govoriti o ublažavanju - rekao je Čačić.

Na pitanje misli li na članove Stožera  kada govori o tome da su lagali da mjere ne donosi rezultate i znači li to da članovi Stožera trebaju podnijeti ostavke, Čačić je uzvratio da ovo sigurno nije trenutak za ostavke.

- Nije trenutak kad ste u kriznoj situaciji da povlačite poteze koje mogu naštetiti. Bit će vremena za analizu, a brojevi već danas sve govore - poručio je varaždinski župan.

Označeno u