Čačić: Na 1.700 zaraženih čak 750 je iz Varaždina pa tko to može samo mirno gledati?

| 7.11.2020. u 06:49h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Smijemo li mirno gledati i ništa ne poduzimati, čak ni predlagati oštrije mjere, kad znamo da smo i petak imali 254, a četvrtak 281 zaraženih koronavirusom u Varaždinskoj županiji, dok smo u prvom valu imali 20 slučajeva, i to tjedno, zapitao nas je varaždinski župan Radimir Čačić, uči stupanja na snagu novih mjera u Varaždinskoj županiji, koja je za nekoliko dana po sedmodnevnim pokazateljima novooboljelih došla u europski vrh, odmah iza Belgije i Češke, a jedino je teže u Međimurju.

Upravo zbog ovog, naglog rasta oboljelih u Varaždinskoj županiji, pojavio se manjak respiratora i bolničkih kreveta.

-Govori se da Hrvatska ima 800 respiratora, a zapravo ima 600 jer je najmanje 200 na drugim zadacima, kao što su pulmološke bolnice. S obzirom na broj stanovnika, Varaždinska županija bi trebala imati 24 respiratora. Ali imali smo ih 12. Ako kad znate da 10 posto novooboljelih treba kisik, to ispada dvadesetak teško oboljelih dnevno, a od toga se 10 posto jako teško razboli, odnosno dvoje. Dakle, dva dnevno završava na respiratoru! Toliko smo imali na respiratoru zaraženih prije desetak dana, a danas imamo 14 i zato smo dali snažnu poruku, iako smo i prije upozoravali i na sastanku u Vladi,  kao i u ministarstvu, ukazujući da će oni biti prvi prozvani ne bude i dovoljno opreme, a onda i mi, veli Čačić, napominjući da su iz Zagreba u međuvremenu ipak poslana tri respiratora, dok je iz županijskih rezervi kupljeno pet.

I kreveti su u svega desetak dana postali problem. Od 411 u OBV, zaraženi su popunili stotinjak pa je 35 kreveta osigurano u Klenovniku, a pripremaju se i u novomarofskoj bolnici.

-No, ako nastavimo ovako, i to će nam biti premalo za desetak dana. Zato sam sa zastupnikom Stričakom došao do ministra obrane s kojim su dogovorena dva grijana šatora s po 30 kreveta, koji se postavljaju na bolničkom parkiralištu, blizu kisiku, osoblju, kuhinji…veli Čačić objašnjavajući zašto se nije išlo na neko drugo mjesto.

Osim respiratora i šatora, koji služe za „gašenje vatre“, Čačić se snažno zalaže i za sprečavanje širenja zaraze. Stoga tražio utvrđivanje broja oboljelih kada kreću oštrije mjere, što bi se moralo javno reći.  

-To bi bila poruka građanima: smirimo loptu jer, ako to ne napravimo i dođemo do ovog broja oboljelih, onda stižu oštrije mjere pa i zatvaranja pojedinih djelatnosti, što može samo država, ukazuje Čačić, naglašavajući da onima koji neće moći raditi treba to svakako i nadoknaditi, kao što je bilo u prvom valu.

Ako neće cijela zemlja dobiti oštrije mjere – kakve imaju sve zemlje sa situacijom kao u Varaždinskoj županiji,  neki i s bojom, poput Francuske i Španjolske - smatra da trebaju barem po regijama, kao što je sjever Hrvatske. 

- Od registriranog broja novooboljelih u Varaždinskoj županiji, čak 45 posto je iz Varaždina. Na 1.700 čak 750 je iz Varaždina.  Iako je naš izvorni proračun tri puta manji od gradskog, mi kupujemo pet respiratora. A kakve poruke odatle stižu? Da je nama do promocije, a oni javno najavljuju kupnju jednog respiratora, dok ivanečki gradonačelnik isto pomaže, ali jeste li za to čuli? Njima, koji nemaju nadležnost nad zdravstvenim ustanovama je svejedno, a nama su nužne mjere. Ovo što imamo je kamilica. Došli smo do brojki kada država treba reagirati, kada mora reći da neke djelatnosti vode prema tome da nam stvore spontani lockdown u proizvodnji, što nismo imali u prvom valu jer su tada tvornice su radile. A sada nam se počelo događati da cijele tvornice ne rade. Kakav je to šteta u odnosu na prestanak rada ugostitelja ili kazališta, kojim treba prestanak rada, ponavljam, treba nadoknaditi, pita Čačić.

Želi li se izbjeći još teža situacije, župan od države traži mobilizaciju resursa, među kojima i osiguravanje 200 respiratora za intervencije, a za regije koje su prošle određeni broj zaraženih sukladno tome oštrije mjere, kao što je i  zabrana kretanja poslije nekog sata.

-To znači da, primjerice, neće moći imati fešta poslije 21 sat i tako će se bitno smanjiti druženja, koja su izvor zaraze. Dakle, ne zagovaram policiju, već moramo stati na loptu i tamo gdje stvari idu kao požar, kao što je sjever, to treba zaustaviti adekvatnim mjerama da spriječimo lockdown, koji bi imao dalekosežne posljedice, upozorava Čačić, koji vjeruje da većina građana to razumije, što mu govore i dopisi, iako se možda to ne vidi po napisima na društvenim mjera.