Čačić: Iluzorno je očekivati da će problem riješiti onaj koji je zbog istoga na sudu

vv | 4.7.2019. u 08:56h | Objavljeno u Aktualno

Zadovoljan sam s odgovorom varaždinskog župana Radimira Čačića, naglasio je vijećnik HNS-a Božidar Hajsok, osvrćući se na županov pismeni odgovor, koji je uoči današnje sjednice Skupštine Varaždinske županije primio na svoje pitanje u vezi bala u Brezju.

Naime, tijekom travanjske sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije Hajsok je ukazao da, iako živi u Ludbregu, rođen je i odrastao u Brezju, pa ga zanima što će biti s balama, kojih je od 2005. odloženo više od 120 tisuća komada bala, i to na
ukupno 52.000 m2 ili 5,2 ha terena koje slovi kao vodozaštitno, vodonaplavno
područje.

-Tzv. neopasni otpad iz domaćinstava i industrije odložen je u šest redova. Bale su porozne, a donji redovi bala već su potpuno raspadnuti. Godišnje na područje ovih bala padne oko 50 tisuća kubika padalina i s obzirom da je u neposrednoj blizini od oko 300 m rijeka Plitvica, kod velikih voda područje je potpuno poplavljeno. To je bilo nedavno. Sve te padaline padnu na bale te sigurno nastaje opasna zagađena voda koja prodire u tlo, ukazao je Hajsok, dodajući da je na samoj mikrolokaciji odlagališta otpada, razina vode je negdje na dva metra.

Poznato je, kako je naglasio, da se radi o problemu za koji je direktno odgovoran Grad Varaždin, ali problem je daleko veći jer se radi o pratećoj opasnosti, a posebno za istočni dio Varaždinske županije.

- Na udaljenosti od samo 5 km nalazi se vodocrpilište Bartolovee koje pokriva pitkom vodom skoro pola županije. Neposredno, odnosno direktno su ugrožena naselja i poslovna zona u blizini deponija, a u slivu rijeke Plitvice direktno su ugrožena sva mjesta nizvodno od odlagališta otpada, a to su dio grada Varaždina, te općine Jalžabet, Trnovec, Martijanec, Veliki i Mali Bukovec, grad Ludbreg i općina Sveti Đurd, upozorio je Hajsok, a zatim upitao župana je li zadovoljan sa teretnom situacijom u Brezju, aktivnostima neposredno odgovornih za sanaciji bala u Brezju?

hns_hajsok_lorbek_web.jpg

U pismenom odgovoru župan Čačić ponovio je svoj stav izrečen na travanjskoj sjednici Županijske skupštine, ali i nešto dodao.

- Kao to sam na sjednici odgovorio, s aktivnostima neposredno odgovornih za sanaciju odlagališta bala Brezje ne da sam nezadovoljan, nego sam ogorčen. Mislim da je rješavanje tog pitanje sramote ove države, sramota ovog pravosuđa i sramota ovog grda. Sad se jasno očituje da nije trebalo izabrati ljude koji su prouzročili nastanak problema i do danas ih nisu riješili. Ali to je demokracija i tu se ne može intervenirati. Još pred dvije godine, nakon lokalnih izbora, utvrđeno je da se otpad odložen u Brezju moglo, uz višestruko nižu cijenu, riješiti već davno. Za svako rješenje javno su iznijeti prigovori upitne zakonitosti, pa tako i nakon odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave o koncesiji, u kojoj smo i mi sudjelovali dajući sve potrebne podatke, kada su gradonačelnik i zamjenik javno izjavili da ih ja tjeram u protuzakoniti posao. To je apsolutna neistina, ja ne naređujem i ne određujem ništa u poslu iz samoupravnog djelokruga Grada. Ni u Piškornicu taj otpad nije odvezen jer ona nema kapacitet, ni u Slavoniju stotinama kilometara dalje, što je još uvijek bilo tri puta jeftinije od onog što su gradski čelnici ugovorili spornim ugovorima. I dalje se ne dešava ništa i ne rješava se ništa. Tko sve u tome ima interese, tko će završiti u zatvoru, to ćemo još sve vidjeti. Neke presude već postoje, a neke se još čekaju. Iluzorno je očekivati da će problem riješiti onaj koji je zbog istoga na sudu, odgovorio je Čačić.

LS METAL
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci