Varaždinski župan Radimir Čačić Foto: Krešimir Đurić

VIDEO Čačić: I u Varaždinu obrada briseva osoba kod kojih se sumnja na zarazu korona virusom!

| 27.3.2020. u 13:24h | Objavljeno u Aktualno

- Ocjena stanja u varaždinskoj županiji i Hrvatskoj nije ista, već je prilično različita, ističe varaždinski župan Radimir Čačić govoreći o širenju zaraze koronavirusom koja je u nekim sredinama gotovo izbjegla kontroli.

Hrvatska trenutno ima 551 slučaj zaraze, od čega gotovo polovica otpada na Zagreb. U Varaždinskoj županiji do danas je potvrđeno tek 20 osoba oboljelih od bolesti SARS-CoV-2, od čega su četiri osobe ozdravile. Devet osoba bilo je u inozemstvu, dvije su došle iz Zagreba, dok su sve ostale njihovi kontakti unutar obitelji: bračni partneri, djeca i sl.

- Kako bi se spriječio nekontrolirani odlazak Zagrepčana iz Zagreba nakon potresa, donijeta je zabrana napuštanja mjesta prebivališta. Namjera je bila dobra, ali ne i provedba jer su objavljene propusnice na koje gotovo svatko može napisati bilo što, a nema ni nadzora njihovog izdavanja. Upravo zbog toga Stožer Civilne zaštete Varaždinske županije donio je odluku o potrebi dostavljanja evidencija, tako da do kraja mjeseca preostaje svima da to ispoštuuju, ukazuje Čačić.

Kako naglašava, situacija kakva je u Varaždinskoj županiji posljedica je odgovornog ponašanja većine građana, ali i dobro posloženog sustava. Prije svega odnosi se to na ovdašnje zdravstvo, koje je pripremilo sve prostorne i duge uvjete za oboljele. Tako je u Varaždinskoj županiji 30 respiratora, što se ocjenjuje dovoljnim jer od ukupnog broja oboljelih oko pet posto treba taj uređaj.

Usporedno s time, striktno se provode mjere nadzora osoba u samoizolaciji zbog kontakata sa zaraženim, a policija dobro provodi i nadzor zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

Osim mjera koje su uvedene zbog kvalitetnog društvenog distanciranja, radi se i na detekciji zaraženih, točnije na zaokruženom cikulusu testiranja na koronavirus. Tako i u Varaždinu, nakon Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, kreće obrada briseva osoba kod kojih se sumnja na zarazu korona virusom, dok su se dosada brisevi morali voziti u Zagreb.

- Laboratorij Zavoda za javno zdravstvno Varaždinske županije ima potrebnu opremu i zaposlenika adekvatne struke, tako da su je već započela validacija njegovih rezultata od strane Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević s čijom ravanteljicom Markotić dobro surađujemo. Ovaj proces trebao bi uspješno okončati početkom idućeg tjedna, nakon čega će se dnevno moći obraditi 70 uzoraka, za što će se nabaviti i nužni testovi, a u tijeku je nabava dodatne opreme, ukazuje župan Čačić.

Usprkos svemu što se čini, varaždinski je župan potpuno svjestan da gospodarstvo Varaždnske županije i Hrvatske trpi velike štete zbog restriktivnih mjera, koje će se ublažiti samo ako se najkasnije kroz 30 dana donesu nove mjere, umjesto već donijetih, koje ocjenjuje nedostatnima te predlaže ozbiljnije mjere.