Čačić i Jakšić u Koprivnici poručili državi: Vratite nam naš novac i pustite nas da radimo Foto: Varaždinska županija

Čačić i Jakšić u Koprivnici poručili državi: Vratite nam naš novac i pustite nas da radimo

Varaždinske vijesti | 23.3.2018. u 14:46h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Vratite Varaždinskoj županiji i Gradu Koprivnici novac za škole i dvorane izgrađene po modelu JPP-a i pustite nas da radimo. Primijenite svjetske modele, dajte šanse svjetskom obrazovanju i dovedite sposobne u Ministarstvo znanosti i obrazovanja – istaknuo je župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas, 23. ožujka, u Koprivnici na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s gradonačelnikom Grada Koprivnice Mišelom Jakšićem.

Gradonačelnik i župan su prvi puta zajedno upozorili da država Gradu Koprivnici i Varaždinskoj županiji još nije vratila dug za školske objekte, za koje je 2013. godine potpisan sporazum za sufinanciranje najamnina.

I dok dug prema Gradu Koprivnici iznosi četiri milijuna kuna, Varaždinskoj županiji je država dužna 32,5 milijuna kuna. Te iznose potražuju od kraja 2015. godine, kad je država prestala izvršavati obveze po Sporazumu.

- Došli smo u doista zanimljivu situaciju. HNS se jako borio za projekte JPP-a, no potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sada su poprimili manire HDZ-a i zaboravili koliko je važan taj projekt. Takvim činjenjem je Gradu Koprivnici napravljena šteta sada teška već 4 milijuna kuna. Pokrenuli smo nekoliko tužbi, ali i poslali prijedlog nagodbe, čiji tekst nam je predložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, no do danas nismo dobili nikakav odgovor. Osim lijepih riječi, lijepih dopisa i poneke tužbe ništa se ne pomiče s mrtve točke, a mi se stalno suočavamo s problemom u proračunu Grada – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Župan Čačić je napomenuo da su najbolji rezultati Varaždinske županije u obrazovanju u Hrvatskoj direktna posljedica izgradnje 32 škole i dvorane, što je omogućilo jednosmjensku nastavu, besplatan prijevoz učenika i besplatne udžbenike.

- I dok u cijeloj državi svega 36 posto škola ima nastavu u jednoj smjeni, u Varaždinskoj županiji čak 94 posto škola ima jednosmjensku nastavu. Imamo i deset centara izvrsnosti, jedina smo točka izvrsnosti u Hrvatskoj, a uskoro ćemo vjerojatno biti i jedini centar izvrsnosti u ovom dijelu Europe. Četiri smo puta iznad državnog standarda. To je direktna posljedica ulaganja u škole po JPP-u, a država nije ništa izdvojila. Ministrica Divjak i njezin pomoćnik čak tvrde da im je zakonom zabranjeno da ulažu u škole! Država i Ministarstvo ne daju nijedne lipe, niti nam ne vraćaju naš novac. Zar to nije suludo? – rekao je župan Čačić.

jpp_koprivnica__2.JPG

Upravo on je u srijedu u Aradu u Rumunjskoj izabran za novog predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora Skupštine europskih regija. Time je postao prvi predstavnik jedne hrvatske regije koji je izabran u najviša tijela Skupštine europskih regija, koja okuplja regije u kojima živi pola milijarde ljudi.

- U taj Odbor i u Izvršni odbor nisam izabran zašto što sam lijep i mlad, nego zbog svojeg životopisa, ali i brojki koje stoje iza mojega rada. U Hrvatskoj je najgori segment upravo obrazovanje. Imamo puno priče i lijepih osmijeha, sve izgleda svježe i pozitivno, ali bez sadržaja kad su u pitanju kurikulum i stvarni projekti. Svi dobro znamo da resor obrazovanja čine tri stvari: objekti, oprema i ljudi te ulaganje u svo troje. Zato ponovno poručujem neka nas puste da radimo i neka nam vrate novac – poručio je Čačić.

Podsjećamo, državu je zbog neisplate novca za škole i dvorane u rujnu 2016. godine tužio upravo Predrag Štromar kao župan.

Varaždinska županija, Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija su 28. studenoga 2017., svega četiri dana nakon postignutog dogovora s potpredsjednikom Štromarom i ministricom Divjak, poslali prijedlog nagodbe, ali se oni o tome sve do danas nisu očitovali.

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu je za 16. travnja zakazano ročište po prve dvije tužbe Varaždinske županije, i to nakon što su ročišta u siječnju i veljači odgođena jer se očekivalo rješavanje spora nagodbom.