Čačić i Čehok zajednički najavili Dan branitelja Županije i Dan oslobođenja Varaždina

D.P./Varaždinske vijesti | 15.9.2017. u 11:05h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok danas su zajednički i najavili predstojeće obilježavanje Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije i pozvali sve Varaždince i Varaždinke, kao i sve žitelje Varaždinske županije, da se pridruže obilježavanju u petak, 22. rujna 2017. godine.

Obilježavanje će početi svečanim mimohodom ratnih postrojbi i udruga branitelja ulicama grada Varaždina te polaganjem vijenaca i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode u Varaždinu.

Također, kao i prethodne godine na Kapucinskome trgu u Varaždinu biti će izložena policijska tehnika i oružje, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske.

dan branitelja najava 1 900x675

Župan Čačić je istaknuo je kako je pobjeda u varaždinskom ratu bila ključna za daljnji tijek rata.

- To je neupitna činjenica o kojoj se nedovoljno govori. To je u materijalnom smislu bila najveća pobjeda u kojoj je osigurano opreme vriedne oko 600 milijuna dolara vrijednosti, a neposredno nakon toga su formirane i vojne snage Republike Hrvatske - kazao je Čačić.
Na njega se nadovezao varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji smatra kako je riječ o obljetnici koju svakako treba obilježiti i kako vrijeme odmiče je treba tim više naglasiti.

Čehok je pozvao Varaždince, poglavito djecu i mlade da budu 22.rujna u gradu kako bi se svi zajedno prisjetili važnosti toga dana.

- Mi smo ‘91 braneći Varaždin, obranili Hrvatsku i to uz minimalnu žrtvu. Iako je ljudski život neprocjenjiv i ta jedna je žrtva je velika, ali gledano na ratne događaje, mi smo uz minimalnu žrtvu naoružali hrvatsku vojsku i vojska je nakon varaždinske ratne pobjede postala sedam puta jača. To se sve napravilo vještinom vojne taktike i vještinom pregovaranja - istaknuo je Čehok te pozvao i sve udruge branitelja iz Varaždinske županije da na Dan oslobođenja dođu u Varaždin.

Napomenimo, kako će se u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u subotu, 16. rujna ove godine održati i biciklijada od Vinice do Varaždin brega.