Čačić: Država će nam vratiti novac za JPP, a uvest ćemo i produženi boravak

D.P./Varaždinske vijesti | 20.9.2017. u 16:43h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine raspravljalo se o Izvješću o provedbi modela javno-privatnog partnerstva za 2016. godinu, a nakon kratke rasprave Izvješće je i prihvaćeno.

Vezano za četiri škole i dvorane koje su još ostale za dogradnju, Čačić je najavio razgovore s ministricom i obrazovanja Blaženkom Divjak, a najavio je i uvođenje produženog boravka u školama.

Čačić je istaknuo da su JPP i besplatni prijevoz temelji za uvođenje cjelodnevnog boravka djece u školama.

- Ako imate sve pretpostavke da napravite nešto što je strahovito demografski važno, hoće li roditelji imati djece ili ne, jedna od ključnih stvari je da djeca, posebice od 1. do 4. razreda, imaju cjelodnevni boravak, i mi moramo napraviti. Iako imamo niske plaće, Varaždinska županija, nakon Grada Zagreba, ima najveći postotak obitelji s dvije zaposlene osobe, što znači davanje mogućnosti prije svega majkama, da djeca imaju cjelodnevni boravak, hranu, pomoć u učenju, sport i rekreaciju. Uz sve preduvjete koje imamo, to je kao da ste ispekli odojka, hrana stoji, uložili smo novce i vrijeme, gladni smo, ali nismo još pronašli način da serviramo tog odojka i da nahranimo tu "potrebu". Odrađen je ogroman posao, ali nije napravljen taj napor, organizacijski i financijski, ali mi ćemo od sljedeće godine imati tu mogućnost, da mlade obitelji svoju djecu do 16 ili 16.30 sati, kad im završava radno vrijeme, drže u cjelodnevnom boravku - najavio je Čačić.

Vijećnik HNS-a Stjepan Stolnik u raspravi o JPP-u je izjavio kako je JPP njegova omiljena tema već osam godina.

- Uvijek su nas napadali oko JPP-a, ali HNS je uvijek tvrdio da je to najbolja investicija koja se zadnjih 30 godina dogodila u Varaždinskoj županiji. I sada smatramo da je to dobar program i da ga treba privesti kraju i napraviti škole i dvorane – ustvrdio je HNS-ov vijećnik.

Zvonimir Sabati iz HSS-a istaknuo je kako neće podržati izvješće o JPP-u sve do kada se ne izgrade još četiri škole dvorane.

- Cilj nam je da svi učenici imaju jednake uvjete i nećemo biti zadovoljni dok se to ne ostvari - kazao je Sabati.

O JPP-u se govorilo i tijekom aktualnog sata na kojem je SDP-ovku Dubravku Biberdžić zanimalo što je s novce, odnosno s 30 milijuna kuna koje država treba Varaždinskoj županiji isplatiti na temelju JPP projekata.

Župan Čačić kazao je kako je o tome razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem o mogućnostima vraćanja novca te se sada samo čeka procedura.

Na dnevnom je Županijseke skupštine redu bila i informacija o stanju gospodarstva u Županiji, o čemu je govorio zamjenik župana Robert Vugrin.

– Nezaposlenost na polovici ove godine je na 5,8 posto, treća najniža u RH, a u vrhu smo i po izvozu. Problem su nam i dalje niske plaće, a prosječna plaća u Županiji je 4152 kuna neto i manja je od državnog prosjeka 19,2 posto - kazao je Vugrin.

Označeno u