BRZA PRUGA "Imamo potporu HDZ-a i SDP-a, samo HNS to ne zanima" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

BRZA PRUGA "Imamo potporu HDZ-a i SDP-a, samo HNS to ne zanima"

IHR/Varaždinske vijesti | 3.10.2020. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

- Nedavno je u Županijskoj palači održana tribina "Lepoglavska spojnica – nova šansa za razvoj gospodarstvo sjevera” gdje je bilo riječi o pruzi koja bi u budućnosti trebala prevesti 12 milijuna ljudi, pruzi koja skraćuje put do Zagreba, drugim riječima pruzi koja našu regiju svrstava u predgrađe metropole i dalje jednu potpuno novu dimenziju svima nama, posebno Varaždinskoj županiji. S obzirom na to da vijećnici nisu bili na toj tribini zanima me u kojoj je fazi taj projekt, koji su rokovi i mogućnosti njegovog financiranja? - zanimalo je vijećnika Reformista Zlatka Koračevića na sjednici Županijske skupštine.

Župan Radimir Čačić rekao je kako više nema smisla govoriti o važnosti ovog projekta jer oni koji trebaju o njemu sve znaju.

- Riječ je o projektu "teškom” minimalno 400 milijuna eura. Značaj projekta za sjever Hrvatske je nemjerljiv, ali način na koji se sve to rješava je malo drugačiji. Sada smo došli do toga da su otvoreni natječaji i ugovorena rješenja te je Vlada izgradnju brze pruge stavila u pisanoj formi kao prioritet. Dakle, brza pruga nije više samo prioritet Reformista nego i HDZ-a te SDP-a, osim HNS-a, naravno, kojeg to ne zanima. Svi ostali razumiju koliko je taj projekt važan. Europa nam je već dala tri milijuna eura, a do kraja godine Jaspers bi se trebao izjasniti oko tog projekta i je li dokumentacija gotova za prijavu. Ako dobijemo suglasnost sredinom iduće godine, ako preklopimo faze izrade glavnog projekta i određivanje izvođača, možda dobijemo i glavnog izvođača. Uglavnom, do kraja ove godine imat ćemo jasniju sliku o svemu – rekao je Čačić.