BURNOUT SINDROM Zašto sindrom sagorijevanja na poslu zahvaća sve veći broj osoba

| 5.6.2017. u 17:34h | Objavljeno u Aktualno

Izgubili ste motivaciju za posao, osjećate se bespomoćno, gubite koncentraciju i cinični ste? Ukoliko ste u posljednje vrijeme kod sebe primijetili neke od ovih simptoma vrlo je vjerojatno da ste “sagorjeli na poslu”. Tzv. burnout sindrom detektiran je još u drugoj polovici 20. stoljeća, no posljednjih je nekoliko godina u još većem fokusu budući da zahvaća sve veći broj osoba. Danas je postalo sasvim normalno da na poslu provodimo veći dio dana, a mnogi od nas posao nose i sa sobom doma. Stoga je sve češća pojava da, opterećeni brojnim obavezama i pod svakodnevnim stresom, naprosto sagorimo.

Nebojša Buđanovac, voditelj Tima za krizna stanja Društva Crvenog križa Varaždinske županije, ističe kako je u proteklih petnaestak godina imao više od 100 slučajeva osoba koje su sagorjele na poslu.

burnout

- Riječ je o nagomilanom stresu koji zapravo prerasta u jedan sindrom. Postoji više simptoma, no tu su i tehnike i način da osoba to prevlada i ublaži jer posljedice mogu biti teške. Naročito je to slučaj u zanimanjima poput kontrolora leta, vatrogasca, vojnika, policajca, a poznato je da su tome sindromu podložni i psihijatri, nastavnici te novinari. Također moram spomenuti i djelatnike Centara za socijalnu skrb te određene djelatnike na Zavodu za zapošljavanje. Dakle, to su sve zanimanja u kojima postoji velika razina odgovornosti, kratki rokovi, veliki pritisak, a tu je i potreba da se posao odradi savršeno jer pogrešni potezi mogu rezultirati katastrofalno - pojašnjava Buđanovac.

Više o ovoj bolesti modernog doba pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti