Burno nakon raspisivanja stranačkih izbora u HDZ-u; prvi puta s više kandidata za sva mjesta

| 17.2.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Uoči parlamentarnih izbora, a nakon poraza njihove kandidatkinje na predsjedničkim izborima, odvijaju se nikad burniji stranački izbori u HDZ-u, koji trebaju završiti do sredine ožujka izborom predsjednika stranke. Prozivaju se međusobno kandidati za najviše funkcije i pri tome se ne štede, a tako je i na nižim, županijskim, odnosno gradskim i općinskim razinama. u Varaždinskoj županiji ipak nije tako, iako su protukandidate dobili i Anđelko Stričak i Damir Habijan, i to Sinišu Jenkača, odnosno Miroslava Benka.

Zbog neslaganja s politikom predsjednika županijskog HDZ-a i saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, novomarofski HDZ kandidirao je gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača za prvog čovjeka HDZ-a Varaždinske županije. Ambicije za preuzimanje županijskog HDZ-a Jenkač je pokazao još 2016. godine kada je odlučio podržati Denisa Kovačića, a sada predsjedniku varaždinskog HDZ-a i Gradskog vijeća grada Varaždina Damiru Habijanu predbacuje loš rezultat 2017., ističući da nije trebao ući u koaliciju s Ivanom Čehokom.

- Nemam ništa protiv Čehoka, ali ako se pogleda s političke perspektive, Habijan bi danas imao 25 do 30 posto potpore. Moraš odlučiti na vrijeme hoćeš li programsku koaliciju, s jedne strane, ili imaš ambicije za gradonačelnika, s druge. Ti gubiš ako krivo odabereš. Nisi u poziciji kritizirati vlast i koga zanima oko čega se ti slažeš ili ne - ukazuje Jenkač. Sukladno tome, Anđelku Stričaku trenutno ponajviše zamjera politiku u odnosu na županijsku vlast.

- Ne smije se vječno biti u oporbi. Ne znači ti ništa na sjednici, kada se okupimo jednom u pola godine, nešto reći i zaboraviti. Znači, onaj koji vlada taj je glavni i on odlučuje i njega na kraju narod pamti. Osam se godina nismo bavili tim da ponudimo nekog kandidata, nismo se bavili problematikom kako proširiti vlast na gradove i općine gdje smo manjina. Treba na vrijeme ponuditi kandidata jer ako ga ti nećeš ponuditi - budu drugi - ukazuje Jenkač, dodajući da treba dobro i na vrijeme politički procjenjivati.

Upravo zbog toga već sada kaže da mu je cilj do 2025. godine “zauzeti” tri grada u županiji i povećati broj općina u kojima su načelnici iz HDZ-a.
- Ako nećemo krenuti ozbiljno već u svibnju za lokalne izbore ćemo padati jer na mnoga mjesta ulazi nam aktualni partner, koji malo podržava nas pa SDP. Je li takva politika prava za HDZ? Trebamo skupiti poene da bi mogli ući u borbu na mjesto župana i ako HDZ ne pokaže želju za borbom i dalje će HDZ-ov župan biti Radimir Čačić - upozorava Jenkač.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti