Burno o generalu Trifunoviću: Što je bio bivši zapovjednik varaždinskog korpusa? Foto: Krešimir Đurić

Burno o generalu Trifunoviću: Što je bio bivši zapovjednik varaždinskog korpusa?

V.M./Varaždinske vijesti | 15.2.2017. u 09:42h | Objavljeno u Aktualno

Tribina "Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića", koju su sinoć u varaždinskoj palači Herzer organizirali Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda (CZKd), izazvala je burnu raspravu koja je na trenutke prijetila incidentom koji se, na sreću, ipak nije dogodio, usprkos oprečnim stajalištima sudionika skupa i dijela posjetitelja, osobito bivših branitelja, o tome što je (sve) bio bivši zapovjednik varaždinskog korpusa: ratni zločinac, heroj, izdajnik, gospodin general...

Već najava samog događaja izrazila je reakciju varaždinske braniteljske udruge, kao i nekadašnji Krizni stožer iz 1991. godine na čelu sa Čedomilom Cesarcem. Oni su tribinu označili "provokacijom", pa nije čudo da je cijeli skup nadzirala i varaždinska policija budući da je postojala mogućnost da će se prijetiti organizatorima i sudionicima tribine.

O nedavno preminulom generalu JNA i njegovoj ulozi u događajima iz rujna 1991. godine te kaznenim postupcima, koji su uslijedili pred sudovima u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, govorili su Borka Pavičević iz CZKd, Vesna Teršelić iz Documente, bivši predsjednik Vlade RS Zoran Živković, beogradski odvjetnik i sudac Đorđe Dozet,  novinar i dramski pisac Rade Radovanović te Zoran Pusić iz Antifašistička liga RH. Iako je kao govornik bio najavljen i Radimir Čačić, predsjednik reformista i nekadašnji član gradskog Kriznog stožera u Varaždinu, on nije se pojavio.

Tribinu je otovrila Borka Pavičević istaknuvši da je Varaždin prelijep grad možda i zahvaljujući osobi koja ga je poštedjela od razaranja.

- Osoba, koja je osuđena s obje strane, i u Hrvatskoj i u Srbiji, mora da je bila u pravu. Za mene je Trifunović, često nazivan i "generalom žive vojske", heroj - navela je Pavičević dodavši da su Trifunoviću po povratku rekli da njima ne trebaju živi, već mrtvi vojnici.

Zoran Pusić je Trifunovića okarakterizirao kao tragičnu figuru, generala kojeg su osudili jer nije minirao branu i potopio Varaždin. Pusić je citirao Trifunovića koji je navodno rekao "Ja sam jedini general koji sam u Hrvatskoj osuđen zato što sam učinio ratni zločin, a u Srbiji zato što nisam počinio ratni zločin". Veliko negodovanje prisutnih branitelja izazvao je rekavši da se u Hrvatskoj vodio građanski rat.

Bivši premijer Srbije Zoran Živković, ujedno i jedini političar među govornicima, nekoliko je puta naglasio da je Trifunović za njega "gospodin general".

- To nije čovjek koji je spreman da napravi neko zlo. Za mene osobno on je gospodin general koji je na najbolji način učinio koliko je mogao i pritom spasio mnoge živote - rekao je Živković. Dodao je kako njegova uloga nije da nameće svoje mišljenje, već da govori ono što on smatra istinom.

Na suđenje Trifunoviću u Hrvatskoj zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom podsjetila je Vesna Teršelić.

- I za samo jedan poginuli život mora se voditi kazneni postupak. Trifunoviću se na teret stavljalo smrt Adele Crnković, koja je stradala u blizini varaždinskog kazališta i stradavanje Zdravka Benkovića, čuvara trafostanice u Nedeljancu, koji je nakon ranjavanja ostao bez noge. No ta presuda iz 1993. godine, po kojoj je Trifunović proglašen krivim, stavljena je van snage jer je on zatražio novo suđenje koje nikad nije završeno - navela je Teršelić.

Dodala je kako je činom predaje Trifunović pokazao da je vodio računa o svima koji bi mogli poginuti, s bilo koje strane, te da bi to trebala biti osnova izgradnje povjerenja i normalizacije odnosa između dviju država.

Nakon izlaganja govornika, uslijedila je rasprava u koju se uključila publika koja je iznosila svoje mišljenje o ulozi genrala Trifunovića. Mirko Ramušćak poručio je govornicima kako je njihov trud uzaludan jer je Trifunović za "Varaždince ratni zločinac" te da se "predao zato što nije imao drugog izbora".

Iz publike su se mogli čuti povici negovodanja uglavnom upućeni Vesni Teršelić i Zoranu Pusiću, a Josip Kocijan je sudionicima tribine podijelio papir s fotografijom Vesne Teršelić uz poruku da ona nije poželjna u Varaždinu, a svim sudionicima rekao da nisu dostojni govoriti o ovoj temi.

Mario Maks Slaviček rekao je kako njima nije problem suočavanje s prošlošću, već da je nekima problem suočiti se s istinom.

U raspravu se uključio i Krasnodar Kišur. Osvrnuo se na ono što su dotad rekli govornici.

- Bivši srpski premijer Živković kaže kako je Trifunović spasio više od 200 vojnika. Ja pitam tko je odgovoran za mrtve? Pet vojnika JNA poginulo je Sloveniji poginulo, 17 ih je bilo ranjeno, a poginuo je i jedan pripadnik slovenske Teritorijalne obrane. U Varaždinu su četiri osobe poginule, 37 ih je ranjeno. Trifunović se predao 22. rujna, no mogao se predati i 15. rujna, tada ne bi bilo ni jedne civilne žrtve - naveo je Kišur te konstatirao kako nije točno da je Trifunović u Srbiji osuđen kao izdajnik zbog toga što nije ispunio zapovijed, već da je osuđen jer nije u potpunosti ispunio zapovijed.

Pri samome kraju Stjepan Baksa pročitao je naredbu generala Trifunovića kojom se nalagalo i pucanje u masu, dok mu je Živković odgovorio da se radi o "copy-paste" dokumentu kakvog imaju svi generali u bilo kojoj državi.

Rasprava je prošla u vrlo napetoj atmosferi, uz povišene tonove, dobacivanja i nerijetke uvrede na račun govornika. Ipak, u neformalnom razgovoru nakon službenog dijela tribine, tenzije su se stišale i nastavilo se raspravljati u normalnijem tonu.