BUKOTERMAL Počinju ispitivanja geotermalne vode na bušotini Kutnjak Foto: Ilustracija/Arhiva VV/Varaždinska županija

BUKOTERMAL Počinju ispitivanja geotermalne vode na bušotini Kutnjak

| 6.7.2022. u 12:39h | Objavljeno u Aktualno

Jedan od ciljeva EU je povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora, tzv. zelena energija, što se planira realizirati kroz projekt geotermalnih izvora Bukotermal, koji Varaždinska županija ostvaruje s Općinom Mali Bukovec. Potvrde li istražni radovi dostatan potencijal geotermalne energije, krenut će se u izgradnju geotermalnih elektrana, a isporuka energije iz ovog obnovljivog izvora osigurala bi toj županiji i dodatne prihode, najavljeno je još krajem prošle godine.

Na današnjoj konferenciji za novinare u atriju Županijske palače, na kojoj je bilo riječi o atualnoj situaciji s balama, ali i potporama poduzetnicima, župan Anđelko Stričak najavio je kako će tvrtka Bukotermal iz Malog Bukovca sutra započeti s testiranjem tlaka i temperature na bušotini Kutnjak.

DSCN2288.jpg

- To je jedna od naših važnijih investicija koja se, između ostalog, nalazi u Razvojnom sporazumu Sjever - rekao je župan Anđelko Stričak.

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković pojasnio je kako je Bukotermal u suvlasništvu 85 % županija, a 15 % Općina Mali Bukovec, te je ovlaštenik najvećeg geotermalnog polja po površini u Republici Hrvatskoj.

dafa.jpg

- To je polje Lunjkovec – Kutnjak, a sastoji se od geotermalnog potencijala, odnosno vruće vode na dubini od 2,5 kilometara. Bukotermal je još prije više od godinu dana od kad je dobio Odluku Ministarstva gospodarstva za ovlaštenika polja krenuo sa ispitivanjima koja su tom odlukom na neki način delegirana da ih dalje odradimo. Sada nam slijede ispitivanja same geotermalne vode na dubini od 2500 metara. S preliminarnim ispitivanjem sutra što je prvi korak ka energetskoj neovisnosti –rekao je Marković.