Budimo grad predstavili svoj program: Želimo otkloniti korupciju, nepotizam i klijentelizam

VV | 22.4.2021. u 11:37h | Objavljeno u Aktualno

Članovi platforme Budimo grad u srijedu su, 21. travnja, predstavili su svoj program za predstojeće lokalne izbore. U 18.30 sati na Željezničkom kolodvoru Varaždin predstavili su svoje ciljeve i prioriteta kojima žele povećati kvalitetu života građana Varaždina.

Dubravka Novak, kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždina i nositeljica liste platforme Budimo grad istaknula je neke od ciljeva među kojima je osobit naglasak stavila na odgovornost i transparentnost u komunikaciji, odlučivanju, javnim nabavama, trošenju javnog novca i zapošljavanju. Građani imaju pravo imati uvid u sve poslove koje grad vodi, a osobito na što troši novac i kome on ide.

- U upravljanju gradom želimo otkloniti svaku mogućnost korupcije, nepotizma i klijentelizma - rekla je Novak.

- Jedan od prioritetnih ciljeva je da se pri odlučivanju poštuje mišljenje struke osobito u rješavanju infrastrukturnih problema, ali i potrebe građana. Dapače, mišljenje i potrebe građana dijelom će se ostvariti kroz participaciju građana, odnosno odlučivanje o projektima koji se odnose na njihov kvart ili kapitalna ulaganja kroz svojevrsni referendum. Program koji Budimo grad nudi planove i projekte iz izvih područja djelovanja od skrbi za najmlađe od najstarijih građana sa specifičnim potrebama. Napravljen je realno i ostvarivo. Ne želimo biti poput onih koji su obećavali, a ne izvršili. Za to imamo stručne osobe i ljude koji imaju energiju, volju i znanje, rekla je i pozvala ljude da izađu na glasanje, jer odgovornost o tome tko će i kako voditi grad imaju birači, a svakom biraču trebalo bi biti stalo i zanimati ga kamo i kome
ide naš zajednički novac i krade li nas tko - zaključila je Novak.

Članovi platforme Hrvoje Petrić i Dražen Čelar istaknuli su prioritete koje Platforma trenutno najvećim problemima građana i treba ih hitno riješiti:

1. Bale koje već 15 godina stoje na ulazu u grad i predstavljaju ogroman ekološki problem za građane. „Budimo grad“ će se maksimalno angažirati da se taj problem riješi na zakonit i transparentan način, uz što manji trošak za građane i bez pogodovanja privatnim interesima.

2. Povezivanje istočnog i zapadnog dijela grada boljim prometnim rješenjima. U suradnji sa strukom naći će se adekvatno rješenje koje neće stvoriti dodatne probleme.

3. Parkiranje kroz bolju organizaciju i nova rješenja vezana uz parkiranje – od vraćanja treće zone koja se naplaćuje do 15 sati, ukidanjem naplate na kritičnim mjestima kao što su ulica braće Radić i Kratka ulica kao kratkoročno rješenje, a dugoročno boljom organizacijom javnog prijevoza i izgradnjom javnih garaža.

4. Kvaliteta zraka i pravedan način obračuna komunalnih usluga postavljanjem mjernih stanica za kontinuirano praćenje kvalitete zraka i javno dostupnim informacijama o kvaliteti zraka kako bi se na vrijeme reagiralo protiv subjekata koji zagađuju zrak. Smanjiti će se cijene svih „paušala“ za komunalne usluge i prijeći na obračun usluge sukladno potrošnji. Cilj je da Varaždin postane „Zero – waste city“ – grad koji ne stvara otpad te da se uspješno natječe za „Green Leaf Award“ – grad koji aktivno koristi i promiče ekološki razvoj.

5. Vrtići za sve – u četiri godine izjednačiti cijene privatnih i gradskih vrtića kroz veće subvencioniranje od strane grada. Izgraditi nove vrtiće na mjestima gdje ih trenutno nema kako bi se roditeljima uštedjelo vrijeme prilikom dovođenja i odvođenja djece u vrtić i iz vrtića. Potrebno je ujednačiti kvalitetu i opremljenost vrtića na najvišem nivou.