Budimo grad: Apeliramo građane da se suzdrže od govora mržnje i huškanja prema pojedincima

VV | 2.6.2021. u 12:55h | Objavljeno u Aktualno

Na tragični događaj koji se prošlog tjedna dogodio kod Graberje gdje je na smrt pretučen Nino Čengić, profesor Gospodarske škole, a kojeg su na smrt pretukli četvero mladih pojedinaca A. D. G. (24), I. G. (20) D. Ž. (25) te I. V. (29), osvrnula se i paltforma Budimo grad koja osudila ovaj čin, ali i upozorila na odgovornost nadležnih institucija. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani sugrađani,

šokirani smo i najstrože osuđujemo tragičan događaj u kojem je nezamislivim nasilništvom ugašen mladi život. Zločin se dogodio u našem susjedstvu, u blizini dječjeg vrtića, sportskih terena, parka za mlade… Do nas dopiru informacije da već mjesecima vlada svojevrstan strah građana koji tamo žive i onih čija se djeca odlaze igrati i provoditi svoje slobodno vrijeme u blizini prostora Udruge Kulturana te da im je ozbiljno narušena sigurnost i kvaliteta života.

Udruga Kulturana je 2020. godine dobila prostor i sredstva za svoje aktivnosti od Grada. Aktivnosti koje su se trebale provoditi bile su promicanje glazbe i stvaralaštva organiziranjem koncerata, radionica, predavanja i slično u klupskom prostoru unutar sportske dvorane Graberje.

Što se događalo nakon što su zbog Covida nastupila epidemiološka ograničenja, ne znamo, no prema izjavama pojedinih građana tamo su se odvijale ilegalne aktivnosti. Bilo je prijava policiji, a u javnost dopiru informacije o davanju gradskog prostora u podnajam.

Inzistiramo da nadležne službe Grada Varaždina u što kraćem roku informiraju građane o svim podacima vezano uz ugovore Udruge i Grada i o kontroli rada Udruge putem izvješća o aktivnostima.

Uz to, smatramo da građani imaju pravo saznati što je sve policija poduzela vezano uz prijave te općenito što sve policija poduzima kako bi unaprijedila sigurnost građana.

Moramo shvatiti da je zločin koji se dogodio prije svega odgovornost počinitelja! No, ne znači da se takav zločin nije mogao spriječiti pravovremenim angažmanom nadležnih institucija. I upravo to želimo da se istraži. Kakav je bio odgovor institucija na eventualne prijave od strane građana na neprimjereno korištenje navedenog prostora?

Također, apeliramo na sve sugrađane koji pišu komentare na društvenim mrežama da se suzdrže od govora mržnje i huškanja na pojedince, na cijele skupine ljudi, zbog predrasuda, kao i na institucije.

Porukama mržnje nećemo popraviti društvo i institucije. Ali, inzistiranjem da institucije rade bolje i kvalitetnije te da adekvatno reagiraju na prijavljivanje nepravilnosti i nedostataka koje uočavamo, možda bismo i mogli."

Označeno u