Budimir: Vlast osvajaju pojedinci, koji su prečesto rezultat negativne političke selekcije

vv | 19.2.2022. u 12:46h | Objavljeno u Aktualno

Povodom antikorupcijske akcija radi sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti kod najviših dužnosnika, Transparency International Hrvatska ocijenio je da ovo nije stvarna borba protiv korupcije, budući da se kao društvo bavimo samo posljedicama, a ne stvarnim uzrocima ovakvog stanja“.

-Pozivanje na borba protiv korupcije samo je parola za osvajanje vlasti političkih aktera u izbornim procesima. Nakon osvajanja vlasti, obećanja se zaboravljaju, građani su uglavnom uvijek prevareni, a nekompetentni pojedinci svojim djelovanjem ponižavaju ionako krhke političke institucije, drži Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Kako naglašava, sramotno je za jedno društvo da u izbornom procesu vlast osvajaju pojedinci, koji su rezultat negativne selekcije na političkoj pozornici, što se jednako odnosi na stranke na vlasti, ali i one u oporbi.

-Obnašanje vlasti nisu samo povlastice za pojedince, već i odgovornost koja uglavnom izostaje. Upravljane javnim sredstvima i procesima ne smije biti svedeno na privatne želje, već sustav mora onemogućiti da pošteni hrvatski građani moraju ovisiti o nekompetentnim i neodgovornim pojedincima. Oni koji obnašaju izvršnu vlast su najodgovorniji, jer posjeduju moć za donošenje obvezujućih odluka koje se odnose na sve građane. Jednaki teret odgovornosti je i na političkoj oporbi koja nema zajednički motiv biti stvarna opozicija vladajućima - argumentirana, snažna i fokusirana na stvarnu promjenu koje hrvatsko društvo treba i očekuje, smatra  predsjednica Transparency International Hrvatska, koje drži da „sadašnja politička elita ne može provesti promjenu jer je rezultat nepravednog izbornog sustava postavljenog tako da se promjene ne mogu dogoditi“.      

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci