Bruno Ister o aferi pročistač: Najcrniji scenarij je 100 posto penalizacija za kompletnu aglomeraciju

VV | 21.7.2022. u 21:21h | Objavljeno u Aktualno

- Najcrniji scenarij je 100 posto penalizacija na kompletan projekt. Ne želim uopće razmišljati o tome što bi to značilo. Ne samo grad, ne samo Varkom već cijelo ovo područje pa i cijela država bi osjetila tih miljardu kuna koliko iznosi cjelokupni projekt. Nećemo razmišljati o tome. Svih 26 općina koji su suvlasnici zajedno s Gradom Varaždinom, svi bi to osjetili, ali nadamo se da do toga neće doći. Najbolji mogući scenarij da se priča odvoji i da se pokuša ono što je neosporno odvoji od onoga što je konaminirano i da se onda govori o nekakvim penalizacijama i to je nekakav realan scenarij - rekao je Bruno Ister, direktor Varkoma oko cijele situacije s aferom pročistačem na Dnevniku VTV-a.

EU sredstva kojima su se financirali radovi na aglomeraciji su blokirana, ali aglomeracija zapravo ide dalje, iako u ovoj trenutnoj situaciji radovi na njoj idu na račun Varkoma.

- Danas je bila sjednica nadzornog odbora na kojoj smo donijeli odluku da će Varkom nastaviti taj projekt i da će za sada plaćati radova iz vlastitih izvora radove koji su obavljeni i radove koji su došli na naplatu. Napravili smo dogovor s izvođačima da ćemo nastaviti kao da se ništa nije dogodilo. Već otišla prva tranša isplata prema tom ZNS broj 41 koji je bio stopiran. Aglomeracija ide dalje - rekao je Ister.

Ustvrdio je da su se angažirale i Hrvatske vode da se nađu dodatna sredstva kojima bi se pokrili troškovi radova na aglomeraciji te je potvrdio da će vrlo vjerojatno raskinuti ugovor s GK grupom oko pročistača što je i najavio gradonačelnik Neven Bosilj.

- Vrlo vjerojatno ćemo ga morati raskinuti, nemamo još obećano i čekamo dobiti napismeno hodogram za cijelu tu priču s pročistačem. Oni su posredničko i upravljačko tijelo koje je imalo sastanak i dogovorili su korake koje će poduzeti. Jedan od tih koraka je način na koji da se smanji šteta što prije moguće. Što se tiče nastavka, mi ćemo inzistirati da se pročistač nastavi provedbom novog natječaja tim više da je građevinska dozvola morala biti izdana, a ako bi zbog ovih događaja bila stopirana, onda moramo pod hitno produžiti lokacijsku dozvolu koja ističe 4. kolovoza - objasnio je Ister.