Bruno Ister: Još uvijek uspijevamo zadržati izvođače radova na aglomeraciji Foto: Martin Novosel

Bruno Ister: Još uvijek uspijevamo zadržati izvođače radova na aglomeraciji

| 6.9.2022. u 12:36h | Objavljeno u Aktualno

Unatoč svim problemima, posebice zbog cijele situacije s "aferom pročistač" gdje se još uvijek ne zna sudbina da li će se trebati vraćati sredstva dobivena iz EU fondova oko aglomeracije Varaždin, sama aglomeracija ide polako prema svom završetku. O cijeloj situaciji se osvrnuo direktor Varkoma, Bruno Ister.

- I dalje je to tema koja je aktualna i bojim se da će još dugo biti aktualna. Za vrijeme godišnjih odmora, ništa se posebno nije promijenilo, a čeka se sastanak AFCOS mreže koja sudjeluje s Europskim uredom za borbu protiv prijevara (OLAF) zaduženo za borbu protiv korupcije i zloporabi EU fondova na kojoj će se donijeti pisani dokument o obustavi plaćanja sredstava troškova aglomeracije, iako se to napravilo bez takvog pisanog dokumenta. Mi se nadamo da nema nikakvih razloga za obustavi i da će nam se omogućiti nastavak isplate sredstava za dovršetak aglomeracije - rekao je Ister.

Ister je naglasio da je Varkom našao sredstva i način da zadrži izvođače pa će radovi na aglomeraciji biti završeni do kasne jeseni.

- Radovi teku prema planu, iako su izvođači nezadovoljni cijenama i što nema korekcije cijena. Još uvijek uspijevamo zadržati izvođače radova, dok u nekim sredinama i mjestima oni odlaze s gradilišta. Nama nisu i mi im se ovim putem zahvaljujemo. Ostalo još oko pet posto radova do kraja aglomeracije i mi ćemo te radove dovršiti. Uporabne dozvole se i dalje izdaju, a nedavno smo prošli i pregled za jugozapadni kolektor koji je dosta značajan objekt u projektu aglomeracije - istaknuo je Ister.

Dodao je kako građani nisu primijetili nikakve probleme u opskrbi vodom unatoč ekstremnoj potrošnji jer su kvarovi bili pravovremeno otklanjani.

- Ekipe su to uspjele odraditi da građani to gotovo da nisu ni primijetili za razliku od nekih drugih gradova gdje su to udarne vijesti na dnevniku - istaknuo je Ister.

I dalje se s neizvješnošću čeka što će na kraju biti sa slučajem "afere pročistač" i da li će u konačnici stići ona najteža od kazni, a to je povrat od oko skoro milijardu kuna sredstava koje su bile dobivene od EU fondova.