Bruno Hranić nazočio konferenciji "Kretanje prema otpornijoj, inkluzivnoj demokraciji usmjerenoj na građane"

VV | 10.3.2023. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Član Predsjedništva Europskog odbora regija i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nazočio je konferenciji naziva „Kretanje prema otpornijoj, inkluzivnijoj demokraciji usmjerenoj na građane“. 

Konferencija se održala u četvrtak 9. ožujka u Briselu, a istoj su nazočili Apostolos Tzitzikostas, podpredsjednik Europskog odbora regija i Dubravka Šuica povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju. 

Konferencija je održana u suradnji Europskog odbora regija i Zaklade Bertelsmann. Cilj konferencije je odrediti smjer za uspostavljanje participativne demokracije unutar izbornih jedinica. Stoga je naglasak bio na europskim građanima koji žele da ih se čuje i da budu uključeni u kreiranje politika Europske unije.

Kako je rečeno na konferenciji, europski građani žele imati svoje mišljenje i oblikovati politiku u godinama između izbora. Veliki transformacijski procesi poput onih potrebnih za Green Deal mogu uspjeti samo uz predanost velike većine europskih građana. Na radionicama koje su uslijedile sudionici su bili pozvani da identificiraju prioritete, izazove i najbolje pristupe i metode za uključivanje građana u lokalne i regionalne procese donošenja odluka.

Rezultati konferencije imat će konkretan utjecaj na razvoj i smjer inicijative Novo poglavlje za participativnu demokraciju.