Bruno Hranić na summitu europskih gradova i regija u Bukureštu Foto: Općina Vidovec

Bruno Hranić na summitu europskih gradova i regija u Bukureštu

Varaždinske vijesti | 19.3.2019. u 18:34h | Objavljeno u Aktualno

Na 8. Summitu europskih gradova i regija u Bukureštu, održanom 14. i 15. ožujka, okupilo se oko 500 nacionalnih, regionalnih i lokalnih vođa iz svih djelova Europe s ciljem daljnje rasprave o budućnosti Europske unije i njezinih građana. Na summitu je sudjelovao i Bruno Hranić, član predsjedništva Europskog odbora regija i načelnik općine Vidovec.

- To je veoma važna tema za svakog od nas, posebice sada kada su pred nama novi europski izbori. Stoga nije ni čudno što je na ovom summitu usvojena i deklaracija o budućnosti Europe prigodnog naziva "Izgradnja EU-a od temelja s našim regijama i gradovima" koja ima poseban naglasak na općine, gradove i regije kao dionike ključne za budućnost Europe, demokraciju i vraćanje povjerenja naših građana - istaknuo je Hranić.

- Europa treba općine, gradove i regije isto toliko koliko i oni trebaju Europu. Lokalne i regionalne vlasti ključan su element svake demokracije. Višerazinsko upravljanje je važno za osiguranje aktivnog i jednakog sudjelovanja za sve, posebice u pogledu stvaranja povjerenja građana. Svjesni smo da veza između EU i građana treba biti ponovno uspostavljena, stoga je važno da radimo na podizanju svijesti među svim građanima, posebice među mladima te da u njih usadimo osjećaj za europski identitet. To možemo učiniti kroz edukaciju, kulturu i razvoj politika za mlade. Lokalne i reginalne vlasti također imaju važnu ulogu u postavljanju i postizanju ciljeva za održivu Europu. Tu se prvenstveno misli na smanjenje stope ugljika, slobodno tržište i socijalnu pravdu. Međutim, ekonomske, socijalne i teritorijalne razlike i dalje ostaju veliki izazov za budućnost EU. Kohezijska politika je dokazala svoju dodanu vrijednost za EU i zbog toga treba biti očuvana i nakon 2020. Europski odbor regija veliki je zagovornik očuvanja kohezijske politike i protivi se prijedlogu Europske komisije da se u sljedećem sedmogodišnjem proračunu smanje sredstva namijenjena ravnomjernom razvoju regija - napomenuo je Hranić.

Hranić je nakon summita, 16. ožujka, sudjelovao na summitu EPP grupe Europskog odbora regija. Posebno oduševljenje nazočnih izazvao je dolazak Manfreda Webera, vodećeg kandidata EPP-a za europske izbore.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci