Brumen: Stanovi nisu plaćeni meni, već Stanoingu, čija se imovina rasprodaje, umjesto da se namire ljudi

| 8.5.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- Računali smo da ćemo prodajom ili najmom VTC-a i drugih projekata Stanoinga doći do novca za namirenje vjerovnika pa i završetak stanova, koji su već plaćeni. Međutim, to će biti sve teže jer se potraživanja prema Stanoingu prodaju preko agencija za naplatu potraživanja, koje ih netransparentno preprodaju i onda se preko ovrha jeftino dolazi do vrijednih nekretnina, dok vjerovnici, među kojima su i kupci stanova, ostaju kratkih rukava ili im se stanove nude ako još nešto plate - upozorava suvlasnik Stanoinga

- Žao mi je što neki još uvijek nisu dobili stanove, koje su davno platili, ali njihovi apeli idu na pogrešnu adresu jer nisam osobno dobivao i uzimao ni lipe, već poduzeće čija se imovina danas nekima prodaje za male novce, umjesto da je poslužila za namirenje vjerovnika - veli Eduard Brumen, suvlasnik i dugogodišnji direktor Stanoinga, kojeg p(r)ozivaju kupci, koji su još prije desetak godina platili stanove, ali ih nisu dobili jer je, nekada najveći investitor u stanogradnji na sjeveru Hrvatske, zapao u probleme, kojima se ni danas ne vidi kraj.

Stanoing je godinama gradio stanove uglavnom po istom modelu. Osim avansima kupaca i vlastitim sredstvima, stambene zgrade je gradio kreditima banaka, koje su u zalog uzimale zemljišta, odnosno stanove na njima, a terete bi s njih se skidao kada bi kupac u cijelosti platio stan i time bi se vraćao kredit banci, a dio koristio za poslovanje.

- Uzimali smo kredite u visini od 20 do 30 posto vrijednosti projekta. Problem je nastao kad nas je prestala pratiti Hypo Alpe Adria banka, koja je bila naša glavna banka. Zbog teškoća u koje je zapala, dobila je prinudnu upravu, koja je prestala financirati stanogradnju. Bio je to početak propasti te banke, a za nas veliki šok i izazov kako dalje, prisjeća se Brumen.

Budući da su preko noći propali svi dogovori s bankom koja se povukla iz stanogradnje, to se posebno osjetilo na projektima koji su bili u tijeku, kao što je izgradnja Varaždinskog trgovačkog centra (VTC), najviše i najveće zgrade u Varaždinu. No, brzi povrat kredita, kako naglašava, Hypo banka nije tražila samo za VTC - čija je izgradnja ne njihovom krivnjom jako kasnila - već i kod drugih projekata...

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...