Brojni Varaždinci na predstavljanju fotomonografije „Specijalna policija u Domovinskom ratu“

vv | 17.11.2017. u 10:09h | Objavljeno u Aktualno

Udruga specijalne policije iz domovinskog rata obilježila je sinoć petu obljetnicu oslobođenja hrvatskih generala, Mladena Markača i Ante Gotovine, misom u Zagrebačkoj katedrali te promocijom fotomonografije „Specijalna policija u Domovinskom ratu“.

Na promociji, koja je održana u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, a zbog iznimne posjećenosti prenošena je u još dvije susjedne dvorane, govorili su  predsjednik udruge Josip Klemm, glavni urednik fotomonogracije Goran Mihalić, izaslanik predsjednika Sabora zastupnik i bivši specijalac Anđelko Stričak, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova i izaslanik premijera Davor Božinović te predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Među okupljenima bili su i pripadnici varaždinske Specijalne jedinice policije, među kojima i njihov liječnik Ivan Herman, kao i ratni načelnik PU varaždinske Ivan Žitnjak te Ivo Loborec, tajniku varaždinske Udruge i član uređivačkog odbora fotomonografije, dok je od čelnika jedinica lokalne samouprave bio Alen Runac, predsjednik Skupštine Varaždinske županije.

Prikazujući ustroj specijalne policije MUP-a RH, od sektora specijalne policije, Antiterorističke jedinice ''Lučko'', preko specijalnih jedinica policije policijskih uprava, kao i suboraca iz specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne, obrađene su stotine stranice teksta i više tisuća fotografija u predstavljenoj fotomonografiji.

 -   Činjenica je da u knjizi ne mogu biti navedena sva događanja u kojima su sudjelovali pripadnici specijalne policije, no ona će budućim naraštajima svjedočiti o teškim vremenima hrvatske povijesti. Monografija ukazuje na neprocjenjivu ulogu specijalne policije u Domovinskom ratu, daje prikaz mnogobrojnih ratišta na kojima su postrojbe boravile te viteški, časno i herojski ispunjavale sve pred njih postavljene zadaće. Monografijom se pokušalo zabilježiti neprocjenjivu ulogu specijalne policije i njen nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu,  ratu za ostvarenje tisućljetnog sna svih Hrvata. Monografija podsjeća na devedesete godine prošlog stoljeća, godine teških borbi, stradanja, tuge, ali i ponosa, hrabrosti, vjere u vlastite snage te sposobnosti i odlučnosti hrvatskog specijalca da obrani svoju obitelj, svoju ulicu, svoj grad i svoju domovinu, ukazao je glavni urednik fotomonogracije Goran Mihalić.

U fotomonografiji navedena su i imena 158 pripadnika SJP koji su poginuli u ratu.

- S tugom ali i ponosom sjećamo se poginulih i nestalih pripadnika specijalaca. Njihova imena moraju biti zapisana i zauvijek zapamćena jer su ugrađena u temelje ove zemlje. Zbog njih je ova monografija važna, zbog njihove žrtve koja će se pamtiti i kada sudionika ovih povijesnih događaja više ne bude.     Vjerujem da će monografija svojim fotografijama i tekstovima potaknuti mnoge povjesničare, publiciste i znanstvenike različitih područja da se bave daljnjim istraživanjima neprijeporno velike uloge specijalne policije u Domovinskom ratu, naglasio je Mihalić.

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske posebnu je zahvalu za nesebičnu pomoć u uređenju monografije uputila predsjedniku, tajniku udruge Tihomiru Baboku, tajniku SJP PU VŽ RODA Ivi Loborcu, direktoru tvrtke PIRC d.o.o. Goranu Hrelecu te njegovom grafičkom uredniku Dobroslavu Oštreku, lektorici profesorici Danijeli Koren, glavnom direktoru Agencije za komercijalnu djelatnost Juri Sertiću i direktorici Adeli Bišćan,  glavnom uredniku monografije predsjedniku SJP PU Varaždinske „RODA“  Goranu Mihaliću.