Broj zaraženih nam raste: cijepiti prvo starije ili one s više kontakata prije ljeta, kada se očekuje pad?

vv | 4.4.2021. u 08:15h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Izuzme li se Švedska, Češka i Slovenija, Hrvatska ima razmjerno broju stanovnika najviše novih slučajeva zaraze korona virusom u EU, koji je još k tome u izrazitom uzlaznom trendu, dok Njemačka bolje stoji jer ima manji broj novih slučajeva, kao i Velika Britanija, koja još k tome ima jaki silazni trend novooboljelih, dok cijela Europa se bori s britanskim sojem virusa.

Najmanji broj novih slučajeva u zadnjih nekoliko mjeseci u UK posljedica je  velike procijepljenosti. Skoro polovica tamošnjeg stanovništva već je cijepljena, dok u Hrvatskoj ni 10 posto. Zato i imamo 2234 zaražena te 29 preminula.

2021-04-04_Coronavirus_COVID-19_Vaccinations_-_Statistics_and_Research.png

U Stožeru zato ne isključuju nove, oštrije mjere, no profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta Ozren Polašek  za HTV je rekao da trebamo cijepiti ljude s mnogo kontakata i one koji su bili potvrđeni širitelji virusa. Naglasio je kako se nada da će tijekom ljeta situacija bili povoljnija zato što se vidi da postoji sezonalni učinak ljeta, no on nije svemoguć, smanjit će širenje epidemije, ali je neće u potpunosti ukloniti.

- Ako se u UK i Izraelu ne pojave novi epidemijski valovi, onda se imamo nadati nečem normalnijem, što smo prije imali tijekom 2020., zaključio je.

jl.jpg

Nasuprot tome, ima najava da će se u nas prvo cijepiti stariji od 65 godina, i to već do 15. travnja, dakle deset dana!? No, ne i samo to,

-Do 30. lipnja trebalo bi biti cijepljeno 55 posto ukupne odrasle populacije, a do kraja ljeta 70 posto. U Zagrebu bi pak napokon od sredine travnja trebala krenuti i treća faza masovnog cijepljenja na Velesajmu, navodi Jutarnji list, naglašavajući da je u Bruxellesu dogovoreno da će do kraja lipnja Hrvatskoj biti isporučeno dodatnih 747.000 doza cjepiva Pfizera, a u ovom mjesecu bismo trebali dobiti 600.000 doza različitih proizvođača, što je više nego u prva tri mjeseca ove godine ukupno, te nam to napokon omogućuje da krenemo s masovnim cijepljenjem.

Već u proteklom tjednu, kako se napominje, stiglo je više od 120.000 doza cjepiva, Zagreb je  dobio 30.000 doza AstraZenece, pa kreću s masovnim cijepljenjem na Velesajmu gdje će dnevno cijepiti oko 5000 ljudi.