Britanski soj stigao u Hrvatsku još u siječnju, što sada?

VV | 10.2.2021. u 12:51h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite, osim o aktualnim podacima o koronavirusu u Hrvatskoj, bilo je riječi i o otkrivenim slučajevima britanskog soja korone.

>> U Hrvatskoj 577 novih slučajeva zaraze, preminulo 14 osoba

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", kazala je da su potvrđena prva tri slučaja, ali i da HZJZ ima preliminarne podatke o još osam slučajeva zaraze britanskim sojem.

- Kolege iz HZJZ-a su javili kako imaju preliminarne rezultate za 8 bolesnika. Dijete koje ima mutirani soj virusa imalo je gastro tegobe, a i roditelji su pozitivni. Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje. Ne vidi se značajan broj novooboljelih, to je dobro - rekla je Markotić.

Epidemiolog Bernard Kaić je rekao da za osam pozitivnih još nema podataka, samo se zna da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja.

- Tih osam zaraženih su iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da smo imali novi soj još tada. Moramo napraviti sve da se smanji širenje nove varijante, da se ne poveća incidencija - kazao je Kaić.

Na pitanje kako je novi soj došao u Hrvatsku, Markotić je kazala:

- Kao i svi drugi - migracijom ljudi. Pokušat ćemo detaljno saznati od kud su uvezeni. Ali virusi migriraju zajedno s ljudima. To je soj koji se brže širi i među nama je te se moramo držati mjera koje su na snazi da bismo spriječili širenje koje se dogodilo u Irskoj, Portugalu... Cijeli svijet je u strahu od širenja. Ako se optereti zdravstveni sustav povećat će se i broj mrtvih. U Njemačkoj predlažu još strože mjere - rekla je Markotić.

Postavlja se pitanje hoće li pojava novog soja utjecati na popuštanje mjera

- Stanje se analizira svakodnevno. Mi nismo mogli govoriti o novim varijantama prije nego što su otkrivene. Ovo je bilo pitanje vremena - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Novom soju moramo posvetiti pozornost, ali to nije razlog za paniku. Moramo pratiti situaciju u zemljama Europe. Svaka zemlja je različito reagirala i to sve se događa kada cijepljenje ne ide onom dinamikom kako se planiralo. Moramo uzeti u obzir i prognozu koja najavljuje niske temperature. Dakle, sve to ćemo uzeti u obzir - rekao je Božinović.

- Nova varijanta prisutna je od 20. siječnja u Hrvatskoj. U tih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu nego padaju. Oko novog soja će se raspravljati i na Znanstvenom savjetu kako bismo donijeli odluku kojom će se ljude zaštiti, ali i koja mora biti racionalna za ekonomske aktivnosti - rekao je Božinović.

Podsjetimo, krajem siječnja otkriveno je da je za naglo širenje zaraze na sjeveru Hrvatske vjerojatno bio odgovoran tzv. škotski soj koronavirusa.

- Na sjeveru Hrvatske nađen je jedan škotski soj i tada se epidemija rasplamsala. Ne radi se o soju iz Kenta koji radi velike probleme u Velikoj Britaniji i Irskoj. Kentski soj, dokazano je, širi se 50% više od klasičnog virusa SARS-CoV-2 - naglasio je tada ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

 U svijetu se trenutno najviše istražuju tri soja koji su popularno nazvani britanski (B.1.1.7), južnoafrički (501Y.V2) i brazilski (P.1)  jer su se od prijašnjih verzija pokazali bržim u širenju i opasnijim za mlađu populaciju. Britanski soj je bio dovoljno opasan da je Europska unija odlučila zabraniti promet od i prema toj zemlji. 

Ako se novi sojevi brže šire, kao što to pokazuju studije britanskog soja, to znači da određene nefarmakološke epidemiološke mjere (primjerice, nošenje maski i zatvaranje kafića ili škola), zajedno s farmakološkim mjerama (cijepljenje) te prirodnim prokuženjem stečenim prebolijevanjem, koje su bile dovoljne da se zaustavi uobičajeni soj, neće biti dovoljne da se zaustave efikasniji sojevi. 

Uz navedeno treba uzeti u obzir i da brzo širenje podrazumijeva veći broj oboljelih u kraćem vremenu, što znači da se pritisak na bolnice može značajno povećati što bi značilo da nam umjesto popuštanje mjera zbog dobrog trenutnog stanja može zapravo uslijediti potpuno suprotna situacija pooštravanja mjera. Borba s koronavirusom se nastavlja.