Briški iz Čistoće: Vijećnici se svađaju, a Čistoća propada jer nam općine otkazuju ugovore

MGA | 10.12.2021. u 17:25h | Objavljeno u Aktualno

Robert Briški, nekadašnji savjetnik Uprave varaždinskog komunalnog poduzeća Čistoća, poslao je pismo medijima u kojem upozorava da Čistoća gubi svoje korisnike tj. da općine iz varaždinske okolice raskidaju ugovore s Čistoćom i okreću se drugim komunalnim poduzećima. Briški je do početka godine, tijekom mandata Ivana Čehoka u Varaždinu, bio savjetnik Uprave Čistoće, ali je smijenjen s te funkcije kad je javno progovorio o "problematičnom sporazumu vezano za bale". Nakon toga ostao je raditi u Čistoći, ali na Reciklažnom dvorištu Motičnjak.

Svoje crne prognoze, vezano za budućnost varaždinskog komunalca, potkrepljuje viješću, objavljenom na jednom međimurskom portalu, o nedavnom otvaranju Reciklažnog dvorišta za građevinski otpad komunalnog poduzeća Pre-kom iz Preloga. Tamo se navodi da će se preloško komunalno poduzeće uskoro proširiti s 12 na 14 JLS-ova jer će im se pridružiti općine Jalžabet i Pribislavec.

Stoga i Briški u svome pismu navodi kako su pojedine općine najavile svoj izlazak iz sustava Čistoće. Osim Jalžabeta, navodno izlaze i Gornji Kneginec te Vidovec. Javnosti se obraća kako bi ukazao na ovaj problem koji bi, smatra, mogao dovesti do zatvaranja Čistoće i gubitka radnih mjesta. Njegovo pismo donosimo u cijelosti.

- Društvo Čistoća od studenog ove godine nije više davatelj javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada na području općina Veliki i Mali Bukovec. Razlog otkazivanja obavljanja javnih usluga tim općinama nije tehničke ili operativne naravi jer društvo Čistoća za cijelo vrijeme obavljanja poslova nije zaprimila niti jedan jedini službeni prigovor izvršne ili zakonodavne vlasti čime bi mogli opravdati svoj "odlazak".

Za pretpostaviti je da je ta odluka o otkazivanju obavljanja javnih usluga političke naravi i da nije dogovorena u upravi društva nego na nekom drugom mjestu. O tome sam uputio pitanje predsjedniku NO g. Strahonji koji se nije udostojio do danas mi odgovoriti.

Upravljanje trgovačkim društvom s pozicije politike i sile vodi u propast tog trgovačkog društva. Da je tome tako govore i najave još nekih jedinica lokalne samouprave da će Čistoći bez ikakvih opravdanih razloga otkazati obavljanje javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada na svome području. U tom kontekstu se spominju općine Jalžabet, Vidovec i Gornji Kneginec.

Na kraju bi se moglo dogoditi da Čistoća izgubi posao na području svih 15 JLS-ova i da propadne. U Čistoći danas radi više od 120 ljudi koji svojom plaćom uzdržavaju svoje obitelji. Gašenjem Čistoće radnici će doživjeti sudbinu radnika Aquatehnike i po tome će pamtiti ovu vlast. Nažalost, danas se na gradskom vijeću pričalo o vaučerima za vrtiće, igralištima i bla, bla bla nekim stvarima koje radnike Čistoće niti najmanje ne zanima jer oni ako izgube posao neće moći svoje dijete upisati u vrtić i koristiti te tako važne vaučere, neće moći svojoj djeci kupiti patike da se igraju na tim igralištima i slično.

Nije se pričalo o stvarnim problemima nego se prepucavalo na osobnoj razini, ali bez obzira i na to zajedno su rukom pod ruku izglasali proračun "ljuti suparnici" i to HDZ, SDP, Reformisti i šećer na kraju ... Budimo Grad. Koje li tragikomedije! Stoga tražim od članova radničkog vijeća društva Čistoća i svih sindikalnih povjerenika hitan sastanak, a na članove gradskog vijeća otvoreno apeliram za pomoć u rješavanju opisanog problema - iznosi Briški.

Označeno u