Breznički Hum: Zbog fitoplazme Vinarija Šafran uništila 6.625 trsova

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.12.2016. u 10:05h | Objavljeno u Aktualno

Vinarija Šafran u Brezničkom Humu jučer je uništila čupanjem i paljenjem 6. 625 trsova traminca, odnosno oko jedan hektar vinograda zaraženih štetnim organizmom Grapevine flavescence dorée MLO, uzročnikom bolesti "Zlatne žutice" vinove loze.

Spaljivanje trsova naredila je Fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Naime, "Zlatna žutica" je epidemijska bolest vinove loze. Uzročnik je fitoplazma, mikroorganizam kojeg prenosi kukac američki cvrčak. Američki cvrčak se nastanjuje na vinovu lozu, siše njezine sokove i time širi zarazu. Bolest se manifestira začepljenjem cjevčica u stabljici vinove loze čime se automatski sprečava protok sokova kroz njih.

Bolest je prisutna u Hrvatskoj već 20 godina, a u zadnjih dvije do tri godine poprima epidemijske razmjere. U sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ugroženo je oko 3.000 ha vinove loze, 250 obiteljskih gospodarstava i više od 1.500 radnih mjesta.

Na nedavno održanom skupu vinogradara koji se održao u Vinariji Šafran zatraženo je od države poduzimanje konkretnih mjera sustavnog uništavanja "Zlatne žutice" i američkog cvrčka.

Tada je upozoreno da hrvatskim vinogradima prijeti propast, ukoliko se hitno nešto ne poduzme. Zatražene su djelotvorne mjere protiv nesavjesnih vinogradara, koji ne prijavljuju pojavu bolesti "Zlatne žutice" u njihovim nasadima.

Zbog takvih se vinogradara bolest ne može djelotvorno suzbiti.

Galerija slika