BREZJE Mještani ljuti zbog zapuštenih zemljišta među čijim vlasnicima su i neki "ugledni Varaždinci" Foto: Ilustracija

BREZJE Mještani ljuti zbog zapuštenih zemljišta među čijim vlasnicima su i neki "ugledni Varaždinci"

Maja Grbić Alimanović | 26.11.2022. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

Redakciji Varaždinskih vijesti obratila se grupa mještana s područja Brezja koja se žali na vlasnike koji ne održavaju svoje parcele, a svoje su žalbe uputili i komunalnoj službi Grada Varaždina. Između ostaloga kažu da je riječ o zemljištima koja se nalaze zapadno od naseljenog kvarta u Brezju kojega čine ulice; Miškulinova, Pihlerova, Kolanderova, Deduševa i Plitvička. Kažu da je to zemljište postalo stanište raznih životinja te da ih ekološki neosviješteni građana koriste kao divlja odlagališta otpada.

I Grad Varaždin na toj lokaciji ima veliku parcelu koju godinama uredno održava, ali su mještani nezadovoljni vlasnicima zaraslih i neurednih parcela među kojima, kažu, ima i “bogatih Varaždinaca”, pa sumnjaju da im se zbog utjecaja, koji imaju u Gradu, “gleda kroz prste”.

1668586651307.jpg

- Radi se o području na kojem se postavljanjem video nadzora zaustavilo širenje divljeg odlagališta. Međutim prilikom rješavanja tog problema propustilo se pozvati vlasnike građevinskih i negrađevinskih parcela da sukladno komunalnim propisima urede svoje parcele. Pretežiti vlasnici tih parcela su utjecajni građani koji su stekli nekretnine prije dvadeset i više godina iz špekulativnih razloga od poljoprivrednika - navode mještani Brezja u svome dopisu, pa smo pitali Grad Varaždin jesu li primili navedene pritužbe
građana Brezja i jesu li komunalne službe poduzele što je u njihovoj nadležnosti kako bi vlasnike naveli da ih urede.

Odsjek za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo Grada Varaždina potvrdilo nam je da su zaprimili anonimnu prijavu vezanu za neodržavana zemljišta, koja se nalaze s istočne i zapadne strane budućeg nastavka Sajmišne ulice.

1668586628682.jpg

- Nakon zaprimanja prijave, službenici Odsjeka izvršili su očevid te su evidentirali sve zapuštene parcele na prijavljenoj lokaciji. Nakon očevida pokrenuti su odgovarajući postupci protiv vlasnika kojima je omogućen pristup do njihovih poljoprivrednih zemljišta. Većina vlasnika postupila je prema upozorenju, a pojedini postupci su u tijeku - odgovaraju u Gradu Varaždinu ističući kako najveći problem na predmetnoj lokaciji predstavljaju zemljišta na kojima je provedena parcelacija, a koja su u katastru prema načinu uporabe označena uglavnom kao oranice i pašnjaci.

- Ta su zemljišta sa zapadne strane omeđena putom, budućim nastavkom Sajmišne ulice, na kojemu se nalazi veća količina građevinskog otpada, a s istočne strane su omeđena kanalom. S obzirom na to da se na pristupnim putovima, koji vode do zapuštenih zemljišta, nalazi veća količina građevinskog otpada, onemogućen je
pristup s poljoprivrednom mehanizacijom do njih. Protiv vlasnika zemljišta, do kojih je onemogućen ili otežan pristup, bit će pokrenuti i dovršeni prekršajni i upravni postupci, nakon sanacije građevinskog otpada koji je ilegalno odbačen na predmetnu lokaciju i nakon uređenja pristupnih putova - pojašnjavaju u Gradu dodajući da je uklanjanje otpada sufinancirano od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te će biti izvršeno u prvom kvartalu 2023. godine.

1668586602488.jpg