Branko Bačić za N1 potvrdio da su u HDZ-u razgovarali o ponovnom uvođenju vojnog roka Foto: screenshot N1

Branko Bačić za N1 potvrdio da su u HDZ-u razgovarali o ponovnom uvođenju vojnog roka

Varaždinske vijesti/N1 televizija | 10.3.2022. u 16:12h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik HDZ-a i šef Kluba zastupnika Branko Bačić je gostujući na televiziji N1 potvrdio da su u HDZ-u razgovarali o ponovnom uvođenju vojnog roka

- Mislim da se sigurnosna situacija u Europi i u svijetu mijenja. Ono što smo držali nezamislivim, rat u Europi, danas se događa. To nas upućuje na drugačija promišljanja o strateškoj sigurnosti države. Mi smo članica NATO-a i taj nas kišobran na određeni način čuva. Uz to, država bi trebala voditi računa o svojoj nacionalnoj strateškoj sigurnosti- rekao je uvodno Bačić.

- Bilo je i ranije riječi o uvođenju obveznog vojnog roka, kratkoročnog, sedam-osam tjedana, dva-tri mjeseca, da se završi ta osnovna obuka, a kasnije oni koji imaju interesa i koji su kvalitetni, imaju viziju, plan u životu, mogu nastaviti svoj put u profesionalnoj vojsci. Tome u prilog ide i činjenica da do prije par godina uopće nismo ni razmišljali o uspostavi HRZ-a, a sad vidimo koliko nam znači nabavka Rafalea i nabavka Bradleyja. Vrlo važno je i razmještanje HV-a od Ploča, Sinja, Pule, Varaždina... - rekao je Bačić.

Hoće li vlada razmišljati o povratku vojnog roka, pitala ga je novinarka N1.

- Mislim da je to jedna od ozbiljnih opcija o daljnjem statusu u smislu izgradnje vlastite vojske. Raspravljat ćemo o tome, već smo razgovarali unutar HDZ-a s potpredsjednikom Medvedom. To je doista jedna opcija o kojoj treba razgovarati i koja se pokazala da bi u ovakvim okolnostima bila opravdana - napomenuo je Bačić.

Označeno u