Božinović objavio nova pravila za ulazak u Hrvatsku i upotrebu Covid-potvrda Foto: VV arhiva / ilustracija

Božinović objavio nova pravila za ulazak u Hrvatsku i upotrebu Covid-potvrda

Varaždinske vijesti | 30.6.2021. u 13:16h | Objavljeno u Aktualno

Članovi Vlade RH održali su sjednicu užeg kabineta, a nakon sjednice ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu za medije o digitalnim Covid-potvrdama.

- Svi koji imaju te potvrde, moći će bez ikakvih ograničenja doći i ulaziti u Republiku Hrvatsku - rekao je Božinović, piše dnevnik.hr.

- Svi oni koji potvrde nemaju, morat će predočiti potvrdu o negativnom testu ne starijem od 48 sati, potvrdu o preboljenju koronavirusa ili da su cijepljeni. Novost je da i osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku - rekao je Božinović.

Božinović je govorio i o korištenju Covid-potvrda za ulazak na događaje.

- Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda na nacionalnoj razini, njihova će se uporaba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na okupljanje više od 100 ljudi - istaknuo je.

- Imamo i dodatnu novinu, a to je da će sva testna mjesta u Hrvatskoj, osim toga što će testirati, moći izdavati i Covid-digitalne potvrde. Moći će ih izdavati HZZO i sve njegove podružnice, na stranicama e-Građani. Kada dođete na testiranje, u roku od tih 15 minuta, koliko se čeka, možete dobiti potvrdu. To će se omogućiti i za strane državljane. Svatko može doći u posjed digitalne Covid-potvrde - kazao je Božinović, prenosi dnevnik.hr.

Kada je riječ o događanjima poput Đakovačkih vezova i sličnih manifestacija, Božinović kaže da će takva okupljanja kontrolirati lokalni stožeri civilne zaštite.

- Onaj tko organizira, treba mu biti u interesu da se održi tradicija, ali, s druge strane, da se ne dozvoli da bilo koja od tih manifestacija postane žarište koronavirusa - rekao je.