Božinović: Niti testiranje niti cijepljenje nije 100% sigurno, ali je najbolje što imamo Foto: screenshot HRT

Božinović: Niti testiranje niti cijepljenje nije 100% sigurno, ali je najbolje što imamo

Varaždinske vijesti/HRT | 19.11.2021. u 14:35h | Objavljeno u Aktualno

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je govorio o presudi Europskog suda za ljudska prava, osvrnuo se i na epidemiološku situaciju u našoj zemlji, uvođenje lockdowna u Austriji, a govorio je i o slučaju preminule bebe u Zaraznoj za koju se pojavila informacija da roditelji nisu mogli ući u bolnicu zbog trijaže, prenosi portal HRT-a.

Božinović je rekao kako taj slučaj ne može komentirati jer se rezultat obdukcija ne dostavljaju njemu kao potpredsjedniku vlade ili ministru unutarnjih poslova, to je stvar zdravstvenih institucija.

- Ukoliko ima nekakvih sumnji to se može po službenoj dužnosti prijaviti nekim drugim tijelima u državi, poručio je.

Na pitanje da komentira lockdown u Austriji, rekao je kako ne želi komentirati mjere koje donose druge zemlje, ali ih prate.

- Mi donosimo mjere koje su naše, dogovorene na razini Stožera i Vlade. Mi smo uveli mjeru obveznog testiranja za građane koji rade u javnim i državnim institucijama jer testiranje je glavni alat detekcije virusa, a cijepljenje je glavna zaštita od virusa. Niti jedno niti drugo nije sto posto sigurno, ali je najbolje što imamo u ovom trenutku. Idealna zaštita je da se svaki dan testiramo - zaključio je Božinović, a prenosi portal HRT-a.

 - Kad bi se svi držali temeljnih protuepidemijskih mjera - održavali fizički razmak, nosili maske u zatvorenom, prozračivali prostorije, dezinficirali ruke, onda nam ne bi trebale ni COVID potvrde ni drugo što se koristi, ustvrdio je Božinović dodavši da to nije lako i da je dobro da imamo cjepivo.

- Zato države donose mjere kojima snažno sugeriraju i propisuju obvezno cijepljenje trećom dozom, jer prema onome što je javnost dosad pokazala, prema onome što nam govori iskustvo zemalja koje su prije nas u to krenule, tu mislim na Izrael, vidi se da je razina antitijela nakon treće doze na razini koje su bile predviđene za dvije doze. No tada se mislilo da će one biti dovoljne da završe priču. Sad vidimo da nije tko. Mislim da bi bilo najbolje da o ovim pitanjima razgovaramo smireno i na temelju onog što su u datom trenutku najbolji pokazatelji. Imamo nekoliko država, opet spominjem Izrael, koje idu ispred ostalih i možemo na njihovom primjeru pratiti kako se situacija s cijepljenjem odvija i što možemo očekivati, kaže.

Komentirao je i stanje u bolnicama.

- Bolnice i jesu glavna briga, mjeru testiranja smo uveli kako bi smanjili pritisak na bolnice. Nećemo riješiti epidemiju jednom mjerom, da proglasimo kraj epidemije. Sve što se radi je da se pokušava umanjiti dinamika zaraze jer ako je više zaraženih to srazmjerno znači i veći broj hospitaliziranih. Ako se hospitalizira velik broj ljudi, a to nam se događa, onda bolnice će morati uskratiti neke usluge onim bolesnicima koji ne boluju od covida. Pa svaki dan izvješćujete o tome, ukidaju se neki programi. To je taj rizik i zato nam treba razumijevanje i solidarnost onih koji su zdravi da sačuvamo bolnički sustav kako ne bi došli u situaciju da liječnici i sestre koji rade s ovim bolesnicima dođu u situaciju da ne mogu voditi skrb o svim bolesnicima. S time se ne može baviti svaki liječnik, bolesne s covidom tretiraju određene specijalizacije, takvih ljudi ima ograničen broj, oni rade već više od godinu i pol dana u teškim uvjetima, mi moramo voditi brigu o tim ljudima. Ne može svaki liječnik koristiti respirator, ECMO uređaj ili biti specijalist iz pulmologije ili imunologije, rekao je Božinović.

Kada će na snagu stupiti izmjene Zakona o zaštiti pučanstva

Novinarka HTV-a Ruža Ištuk ga je pitala što je s izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva, odnosno što je s onima koji ne provode kontrolu COVID potvrda i testova i slijede li kazne za njih.

- Postoje razgovori na razini Vlade i kada budemo imali konačno rješenje o izmjeni Zakona o zaštiti pučanstva obavijestit ćemo vas. To bi moglo biti uskoro, odgovorio joj je Božinović.

Ištuk je dalje pitala razmišlja li se i o testiranju cijepljenih osoba te imali li kakve spoznaje o kupovanju COVID potvrda u Hrvatskoj?

- Kad govorimo o zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, prije svega o domovima za starije i nemoćne, to je pitanje o kojem se razmišlja i ako bude nekih novih rješenja predložit će ih ministar zdravstva. Što se tiče kupovine COVID potvrda, policija je i danas objavila jednu takvu situaciju gdje je zdravstveni djelatnik izdavao potvrde bez pokrića, rekao je ministar, a prenosi portal HRT-a.