Božinović najavio pojačanu kontrolu nošenja maski u zatvorenim prostorima Foto: Screenshot HRT

Božinović najavio pojačanu kontrolu nošenja maski u zatvorenim prostorima

VV / hrt.hr | 25.10.2021. u 11:07h | Objavljeno u Aktualno

Zbog epidemiološkog stanja u zemlji premijer Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s članovima nacionalnog Stožera civilne zaštite.

- Analizirali smo situaciju s koronakrizom, brojevi zaraženih, hospitaliziranih rastu - rekao je ministar unutarnjih poslova i predsjednik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović i dodao da cijepljenje znači najbolju zaštitu od virusa, piše hrt.hr.

Božinović je naglasio da se na sastanku najviše govorilo o pojačanoj kontroli onih mjera koje su sada na snazi, prije svega korištenja maski u zatvorenom prostoru, jer, dodaje, "vidimo da se ta obaveza shvaća prilično ležerno".

- Nastavit će se razgovori vezano za činjenicu da je gotovo 25 posto novozaraženih iz školskog sustava. Razgovaralo se i o pojačanom promoviranju treće, odnosno booster doze - rekao je Božinović.

Božinović je najavio i mogućnost produljenja školskih praznika nakon blagdana Svih svetih. Naime, ponedjeljak je neradni dan povodom blagdana Svih svetih, a u utorak i srijedu su školski praznici prema školskom kalendaru. Božinović je najavio mogućnost da se ti praznici produže, vjerojatno da se spoje s vikendom, pa da su djeca izvan škole gotovo 10 dana.

Kazao je i da se ne razmišlja o Covid-potvrdama onako kako se primjenjuju u Europi.

- Najrealnije je jače inzistiranje na postojećim mjerama. Covid-potvrde ne razmatramo na način kako se one primjenjuju u Europi, bar ne sad. Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje. Ono što je najvažnije, ako držimo distancu i nosimo maske, klonimo se velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, to su sve situacije u kojima možete dobiti koronu - rekao je.

Označeno u