Božinović: mogućnost popuštanja postoji, ali nećemo sve otvoriti 1. ožujka Foto: VV arhiva / ilustracija

Božinović: mogućnost popuštanja postoji, ali nećemo sve otvoriti 1. ožujka

J.Š./ Varaždinske vijesti | 22.2.2021. u 12:07h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za medije istaknuto je da imamo na nacionalnoj razini 72 nova slučaja zaraze koronom na 2242 testirana te je umrlo 20 ljudi.

Članovi Stožera su govorili i o novom popuštanju mjera koje se očekuje za točno tjedan dana, a prenosi Index hr.

- Razgovori su već počeli ovaj tjedan, ključni razgovori u Vladu idu sredinom tjedna. Sve ovisi o situaciji koja je dobra unatoč blagom porastu. Hrvatska je u samom vrhu zemalja EU kad govorimo o incidenciji, od nas su trenutno bolje samo dvije zemlje, to govori o povoljnoj situaciji. Naravno da moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u Hrvatskoj i oko nje i u tom smislu ćemo razgovarati i s resornim ministrima i cilj nam je da se što više toga normalizira, da se što više ekonomskih aktivnosti pokrene. Sigurno da mi 1. ožujka nećemo otvoriti sve kao što je bilo prije, ali ako se ovakvi trendovi nastave razvijati, da ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost popuštanja, to postoji. Sad nije trenutak da budem konkretniji, bar ne prije ovih sastanaka koji nam slijede - rekao je Božinović.

- Pratimo i lokalne situacije, ono što je bitno kad govorimo o lokalnim ili regionalnim zahtjevima stožera, uvijek je to na kraju odluka Nacionalnog stožera. Za svaku konkretni zahtjev lokalnih stožera odluku donosi Nacionalni stožer - rekao je Božinović.

Na konferenciji su se dotaknuli i pitanja o bacanju 15 doza cjepiva u Varaždinskoj županiji, prenosi Index.

- Ja ne znam za taj slučaj, trebao bih konkretne podatke. Očito kolege zbog pritiska koji je stvoren da se treba, ako ostane neka doza, aplicirati baš nekom tko je iz iste skupine... Mi smo cijelo vrijeme govorili da postoji ograničeno vrijeme i ako se ne potroši na vrijeme, onda to cjepivo nije za upotrebu, svakako ćemo zatražiti izvješće o tome kako je došlo do toga - rekao je Capak.

- Mislim da je to bilo prisutno u ranijim fazama cijepljenja, kad je odaziv u zdravstvenim ustanovama bio manji. Ravnatelj te zdravstvene ustanove mi je rekao da su imali problema prilikom animacije zdravstvenih djelatnika na cijepljenje, a osim toga, kao što svjedočite, izdali smo dodatne upute za postupanje s ostatkom cjepiva, te upute su najbolji odgovor na ovo pitanje, tako da bi ovakvih slučajeva trebalo biti što manje - rekao je Beroš.

Označeno u