BOŽIĆNICE Koliko će dobiti zaposlenici gradskih uprava, Županije i privatnih tvrtki? Foto: ilustracija

BOŽIĆNICE Koliko će dobiti zaposlenici gradskih uprava, Županije i privatnih tvrtki?

MGA/TB | 19.12.2022. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

Dio poslodavaca iznio je samo iznose božićnica dok drugi ističu ukupan neoporezivi iznos koji isplaćuju svojim radnicima tijekom cijele godine (uključujući regres, uskrsnicu, dar za djecu i ostalo).

Koliku božićnicu ćete dobiti, ovih je dana glavno pitanje, a brojne firme u medijima javno objavljuju iznose koje će povodom Božićnih blagdana isplatiti svojim zaposlenicima. Tako se može doznati da će dm isplatiti više od 11.000 kuna za božićnice, u Lidlu i Kauflandu po 2.500 kuna, u Croatia osiguranju 1.500 kuna, a u HT 1.250 kuna.

Prema istraživanju portala MojPosao božićnicu ove godine očekuje 72 posto ispitanika, a većina očekuje novčanu nagradu u prosječnom iznosu od oko 2.300 kuna, što je za oko 12 posto više u odnosu na ono što su u prosjeku dobili prošle godine. Osim toga, od 1. listopada povećani su ukupni neoporezivi primitci koje radnici mogu primiti tijekom godine.

Privatnici

Provjerili smo koliko će za blagdane svojim djelatnicima isplatiti neki od najvećih poslodavaca s varaždinskog područja. Neki su pritom iznijeli samo iznose božićnica dok drugi ističu ukupan neoporezivi iznos koji radnici dobiju tijekom cijele godine (uključujući regres, uskrsnicu, dar za djecu i dr.). U tvrtki Pressglass kažu da će božićnica iznositi 2.000 kuna, s tim da su svojim djelatnicima isplatili tijekom godine i druge neoporezive primitke do 5.000 kuna. Djelatnici u tvrtki Bernarda madraci dobit će 1.500 kuna božićnice i dar za djecu.

U novomarofskoj tvrtci Knauf Insulation kažu da će i ove godine svakom radniku isplatiti 4.000 kuna (neoporezivo), a slične iznose svojim radnicima isplaćuju i u tvrtci Gumiimpex, dok u TP Varaždin (Kitro) božićnica ove godine iznosi 1.000 kuna plus dar u naravi. U City Connectu kažu da svake godine isplaćuju božićnice i dar za dijete povodom blagdana sv. Nikole, ali točne iznose ne otkrivaju. U Vindiji kažu da redovito isplaćuju neoporeziva davanja, a ove godine za božićnice planiraju isplatiti ukupno 3,3 milijuna kuna, no ne kažu koliko će točno iznositi božićnica po zaposleniku. Osigurat će i poklon pakete i poklon bonove u trgovinama te darove za djecu povodom Sv. Nikole.

Gradski i županijski službenici

Također smo provjerili koliku će božićnicu dobiti gradski te županijski službenici na području naše županije. Službenici i namještenici Varaždinske županije će, sukladno Kolektivnom ugovoru, dobiti božićnice u iznosu od 2.000 kuna. Isti iznos dobit će i službenici Grada Novog Marofa.

U Gradu Ivancu kažu da će, prvi put nakon dugog niza godina, gradski službenici dobiti 1.000 kuna božićnice, zajedno sa zaposlenicima ostalih gradskih ustanova (dječji vrtić i gradska knjižnica). Službenicima Gradske uprave Grada Varaždina bit će isplaćena prigodna godišnja nagrada za božićne blagdane u iznosu od 1.500 kuna.