Bosilj: ZJZ ima resurse za testiranja SARS-CoV-2, ako takav zahtjev dođe pred naš laboratorij

vv | 21.3.2020. u 19:24h | Objavljeno u Aktualno

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije ne provodi testiranje na korona virus, a o tome u kojim ustanovama će se provodit odlučuje se na nacionalnoj razini, ukazao nam je  Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, kojeg smo pitali postoji li mogućnost za provođenje testiranja zaraze virusom SARS-CoV-2 i u Varaždinu, kao što se to od danas radi u Rijeci.

Naime, na prostoru parkirališta riječkog Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja, počela je trijaža s dijagnostikom koju obavljaju liječnici primarne zdravstvene zaštite u dežurstvu, a isto tako krenula su testiranja u tamošnjem Zavodu za javno zdravstvo.

Iako takvog testiranja još nema u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, ne znači i da ga neće biti, pogotovo ukoliko se ubrzo porast broja zaraženih.

-Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije u sklopu svojeg mikrobiološkog laboratorija ima tehničke i kadrovske resurse za obavljanje ovakvog testiranja u slučaju da se takvi zahtjevi postave pred naš laboratorij s državne razine, naglašava Bosilj.

Za sada, kako dodaje, takav zahtjev nisu primili.

-Međutim, inicijativno smo odradili neke potrebne predradnje za testiranje na koronavirus u slučaju da dobijemo zahtjev za uvođenjem testiranja, napominje Bosilje te pojašnjava da se trenutno u Varaždinskoj županiji testiranje provodi tako  da djelatnici Opće bolnice Varaždin uzimaju briseve, koje šalju u Zagreb na analizu.