Miroslav Marković i Neven Bosilj (s lijeva) Foto: SDP

Bosilj: Samo očuvanjem vrijednosti stečenih pobjedom nad fašizmom, možemo sačuvati svoj identitet!

VV | 7.5.2021. u 18:36h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe te Dana oslobođenja Varaždina, kandidat SDP-a za gradonačelnika Varaždina Neven Bosilj i kandidat za zamjenika gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković zajedno su položili vijenac i zapalili svijeću kod Spomen kosturnice na varaždinskom Gradskom groblju.

Bosilj je odao počast palim borcima, rekavši kako se radi o važnom datumu za Hrvatsku i šire.

- Tu smo kako bi obilježili jedan vrlo važan datum, uz koji su vezane tri obljetnice - Dan pobjede nad fašizmom, Dan oslobođenja Varaždina i Dan Europe. Nije slučajno da se 8. svibnja, na isti dan obilježava i Dan Europe. Ovo je važna točka naše i europske povijesti, ali i povijesti Grada Varaždina, jer je upravo antifašistički pokret urezan u stvaranje moderne hrvatske države. Samo očuvanjem vrijednosti stečenih pobjedom nad fašizmom, možemo sačuvati svoj identitet - istaknuo je Bosilj.

Bosilj se također osvrnuo i na istraživanje političke pismenosti provedeno na učenicima, izrazivši zabrinutost neinformiranošću.

- Ono što posebno zabrinjava je neinformiranost mladih i preveliki postotak onih kojima je fašistička NDH i pozdrav "Za dom spremni" nešto prihvatljivo. To trebamo mijenjati, a prvi korak ka promjeni je edukacija mladih i uvođenje građanskog odgoja u škole! - naglasio je Bosilj.

Marković je, potom, istaknuo kako bi se edukacijom mladih prestale brkati bitne stavke hrvatske povijesti i usvojile vrijednosti stečene prije 76 godina u borbi protiv fašizma.

- Zbog svih žrtava i stradalih ljudi u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, obaveza svih nas je ne zaboraviti na činjenicu da se Republika Hrvatska temelji na antifašističkim vrijednostima. Stoga je potrebno taj temelj prenijeti i na mlađe generacije, kako bi se očuvale te vrijednosti i spriječila reinterpretacija povijesti - zaključio je Marković

Screenshot_20210507-152336_Gallery.jpg