Ravnatelj županijskog ZZJZ-a Marin Bosilj Foto: VV arhiva / ilustracija

Bosilj: "Puno oboljelih skriva kontakte, psuju i vrijeđaju djelatnike epidemiologije"

| 23.11.2020. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

S obzirom na aktualnu situaciju vezanu uz koronavirus, početak masovnog testiranja brzim testovima u Zagrebu kao itestiranja brzim testovima u Međimurskoj županiji, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marina Bosilja upitali smo možemo li primjenu brzih antigenskih testova uskoro očekivati i kod nas, tim više što je župan Radimir Čačić nedavno izjavio da je naručeno 15.000 brzih testova.

- Brzi antigenski testovi se već koriste u Općoj bolnici Varaždin, a hoće li imati širu primjenu te u kojem obliku i prema kojim ciljnim skupinama, ovisi o smjernicama koje će dati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (Referentni centar za zarazne bolesti) i Ministarstvo zdravstva. Za sada nemamo konkretnih i službenih informacija o tome - rekao nam je Bosilj.

Pitanje je i ima li županijski Zavod dovoljno kadrova za takvo testiranje.

- S obzirom na činjenicu da ne znamo kakav će biti preporučen obuhvat testiranja od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, teško je odgovoriti na to pitanje. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije ima određene kapacitete i za brza testiranja, ali ona nisu veliki s obzirom da radimo PCR testiranja i epidemiološke obrade, a i sami imamo odsustva zaposlenika zbog prodora virusa u ustanovu. Garantiram da ćemo iskoristiti i zadnje atome snage da odgovorimo svim postavljenim zahtjevima u cilju zaustavljanja širenja epidemije unutar naše županije - istaknuo je.

Prikrivanje bliskih kontakata postalo je velik problem u radu epidemiologa, jer doprinosi nekontroliranom širenju zaraze.

- Nažalost, imamo puno primjera kada oboljeli prikrivaju svoje kontakte i ne žele ih dati. Jave se na telefon, a nakon toga prekinu vezu i više se ne javljaju. Imamo i slučajeva kada se jave te jasno i glasno vele da ne žele dati podatke o kontaktima i svojoj obitelji. Nemali je broj onih koji, kada se jave, sa cijelom lavinom psovki, uvreda i omalovažavanja zasipaju djelatnike epidemiološke službe koji samo rade svoj posao i žele pomoći njihovima bližnjima i ostalim građanima da se spriječi širenje bolesti, a zauzvrat dobiju takve neprimjerene riječi. Možete zamisliti kako to djeluje na djelatnike koji ulažu ogroman trud i žrtvuju se da bi se spriječilo širenje bolesti. Na primjer, pitate oboljelog s kim je kod kuće u kontaktu, a on kaže: ni s kim, s kim kontaktira na poslu - ni s kim, tko su mu kontakti u prijevozu na posao - kaže da ih nema, da se vozi sam u autu, kontaktira li za vrijeme pauze s nekim, kaže da ne. Zaključak je da ili laže ili je jadan "Pavle sam na svijetu" - ogorčen je ravnatelj Zavoda.

HZJZ je zasad dao naputak da se brzi testovi mogu koristiti za dijagnostiku samo kod simptomatskih osoba. I u nedavnoj preporuci Europske komisije navodi da brze antigenske testove treba primijeniti u roku od pet dana nakon pojave simptoma ili unutar sedam dana nakon bliskog kontakta s potvrđeno zaraženom osobom, no isto tako se navodi da njihovu primjenu treba razmotriti i za testiranje šire populacije u slučaju visoke incidencije.

- U svakom slučaju podržavam uvođenje brzih testova kod simptomatskih bolesnika, a prije svega u ovom dijelu koji je uvela Opća bolnica Varaždin. Šta se tiče šire primjene, treba vidjeti sve prednosti takvog testiranja i njihovu provedivost i, naravno, jako bitno u kojem vremenskom periodu je takvo testiranje moguće provesti te na koju ciljanu skupinu ili područje. Uvijek treba gledati uloženo vrijeme i novac i konačan rezultat, te na koji način kapitalizirati dobivene rezultate, a ne provoditi nešto samo da se provodi, bez jasne vizije i plana. Sve mora biti unaprijed razrađeno do najsitnijeg detalja - smatra Bosilj.

Upitali smo ga jesu li nam potrebne strože mjere ili bi već boljim pridržavanjem dosadašnjih mjera smanjili širenje virusa.

- Mjere koje smo imali u prethodnom razdoblju su bile u redu, ali nažalost nisu dale adekvatne rezultate i broj oboljelih je rastao iz dana u dan. Zbog čega nisu dale rezultate, mislim da je svima jasno. Imali smo jedne mjere i nažalost nisu dale željene rezultate pa je došlo do pooštravanja mjera, a svatko neka sam procijeni zašto je do toga došlo. Mislim da je većina ljudi odgovorna, ali još uvijek je jako veliki broj onih koji sve negiraju i smatraju COVID-19 prevarom, obmanom i ne žele se držati mjera. Posljedice su jako ozbiljne, ali nažalost neki ih nikad neće shvatiti. Oni sami će i dalje imati visoko mišljenje o sebi, svojoj savršenosti i bezgrešnosti, i uvijek će im netko drugi biti kriv za sve - zaključio je Bosilj.