Ravnatelj županijskog ZZJZ-a Marin Bosilj Foto: VV arhiva / ilustracija

Bosilj: "Puno oboljelih skriva kontakte, psuju i vrijeđaju djelatnike epidemiologije"

| 23.11.2020. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

S obzirom na aktualnu situaciju vezanu uz koronavirus, početak masovnog testiranja brzim testovima u Zagrebu kao itestiranja brzim testovima u Međimurskoj županiji, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marina Bosilja upitali smo možemo li primjenu brzih antigenskih testova uskoro očekivati i kod nas, tim više što je župan Radimir Čačić nedavno izjavio da je naručeno 15.000 brzih testova.

- Brzi antigenski testovi se već koriste u Općoj bolnici Varaždin, a hoće li imati širu primjenu te u kojem obliku i prema kojim ciljnim skupinama, ovisi o smjernicama koje će dati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (Referentni centar za zarazne bolesti) i Ministarstvo zdravstva. Za sada nemamo konkretnih i službenih informacija o tome - rekao nam je Bosilj.

Pitanje je i ima li županijski Zavod dovoljno kadrova za takvo testiranje.

- S obzirom na činjenicu da ne znamo kakav će biti preporučen obuhvat testiranja od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, teško je odgovoriti na to pitanje. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije ima određene kapacitete i za brza testiranja, ali ona nisu veliki s obzirom da radimo PCR testiranja i epidemiološke obrade, a i sami imamo odsustva zaposlenika zbog prodora virusa u ustanovu. Garantiram da ćemo iskoristiti i zadnje atome snage da odgovorimo svim postavljenim zahtjevima u cilju zaustavljanja širenja epidemije unutar naše županije - istaknuo je.

Prikrivanje bliskih kontakata postalo je velik problem u radu epidemiologa, jer doprinosi nekontroliranom širenju zaraze.

- Nažalost, imamo puno primjera kada oboljeli prikrivaju svoje kontakte i ne žele ih dati. Jave se na telefon, a nakon toga prekinu vezu i više se ne javljaju. Imamo i slučajeva kada se jave te jasno i glasno vele da ne žele dati podatke o kontaktima i svojoj obitelji. Nemali je broj onih koji, kada se jave, sa cijelom lavinom psovki, uvreda i omalovažavanja zasipaju djelatnike epidemiološke službe koji samo rade svoj posao i žele pomoći njihovima bližnjima i ostalim građanima da se spriječi širenje bolesti, a zauzvrat dobiju takve neprimjerene riječi. Možete zamisliti kako to djeluje na djelatnike koji ulažu ogroman trud i žrtvuju se da bi se spriječilo širenje bolesti. Na primjer, pitate oboljelog s kim je kod kuće u kontaktu, a on kaže: ni s kim, s kim kontaktira na poslu - ni s kim, tko su mu kontakti u prijevozu na posao - kaže da ih nema, da se vozi sam u autu, kontaktira li za vrijeme pauze s nekim, kaže da ne. Zaključak je da ili laže ili je jadan "Pavle sam na svijetu" - ogorčen je ravnatelj Zavoda.

HZJZ je zasad dao naputak da se brzi testovi mogu koristiti za dijagnostiku samo kod simptomatskih osoba. I u nedavnoj preporuci Europske komisije navodi da brze antigenske testove treba primijeniti u roku od pet dana nakon pojave simptoma ili unutar sedam dana nakon bliskog kontakta s potvrđeno zaraženom osobom, no isto tako se navodi da njihovu primjenu treba razmotriti i za testiranje šire populacije u slučaju visoke incidencije.

- U svakom slučaju podržavam uvođenje brzih testova kod simptomatskih bolesnika, a prije svega u ovom dijelu koji je uvela Opća bolnica Varaždin. Šta se tiče šire primjene, treba vidjeti sve prednosti takvog testiranja i njihovu provedivost i, naravno, jako bitno u kojem vremenskom periodu je takvo testiranje moguće provesti te na koju ciljanu skupinu ili područje. Uvijek treba gledati uloženo vrijeme i novac i konačan rezultat, te na koji način kapitalizirati dobivene rezultate, a ne provoditi nešto samo da se provodi, bez jasne vizije i plana. Sve mora biti unaprijed razrađeno do najsitnijeg detalja - smatra Bosilj.

Upitali smo ga jesu li nam potrebne strože mjere ili bi već boljim pridržavanjem dosadašnjih mjera smanjili širenje virusa.

- Mjere koje smo imali u prethodnom razdoblju su bile u redu, ali nažalost nisu dale adekvatne rezultate i broj oboljelih je rastao iz dana u dan. Zbog čega nisu dale rezultate, mislim da je svima jasno. Imali smo jedne mjere i nažalost nisu dale željene rezultate pa je došlo do pooštravanja mjera, a svatko neka sam procijeni zašto je do toga došlo. Mislim da je većina ljudi odgovorna, ali još uvijek je jako veliki broj onih koji sve negiraju i smatraju COVID-19 prevarom, obmanom i ne žele se držati mjera. Posljedice su jako ozbiljne, ali nažalost neki ih nikad neće shvatiti. Oni sami će i dalje imati visoko mišljenje o sebi, svojoj savršenosti i bezgrešnosti, i uvijek će im netko drugi biti kriv za sve - zaključio je Bosilj.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci