Bosilj prozvao Čehoka da im je ukrao ideju besplatnih školskih obroka: "Još nisam vidio nešto tako jadno"

MGA | 13.9.2022. u 15:55h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj prozvao je danas bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka za, kako se izrazio, političku kleptomaniju. Danas je naime Čehok objavio da će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložiti da Grad svim osnovnoškolcima plaća u cijelosti školsku kuhinju, na što je gradonačelnik Bosilj sazvao hitnu konferenciju za medije.

- Krajem rujna planiramo sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će jedna od glavnih tema biti rebalans proračuna koji već dulje planiramo. Zajedno s Nezavisnom listom Dubravke Novak dali smo prijedlog da se uvedu besplatni topli obroci za sve osnovnoškolce. NL Dubravke Novak dala je inicijativu da se milijun kuna za dječje vaučere preusmjeri u tu svrhu te smo pronašli još dodatnih 400.000 kuna, koliko nam je potrebno za provedbu ove mjere od 1. listopada do kraja ove godine - rekao je Bosilj napomenuvši da je bivši gradonačelnik zaposlio više od 90% ljudi u gradskoj upravi te da informacije cure na sve strane.

- Pitam se koliko netko mora biti jadan da prisvaja tuđe ideje. To je vrsta političke kleptomanije bez presedana. Nikola Tesla, kad su mu pokrali ideje, rekao je da mu nije žao što su uzeli njegove ideje, nego zato što nisu imali svoje. Možemo mu dati još neke ideje. Recimo, zašto ne bismo smanjili zakup Arene? Očekujem da nas bivši gradonačelnik na to uputi. Ako mu fali ideja, dat ću mu ih besplatno - rekao je Bosilj ogorčeno. Napomenuo je da će sjednica Gradskog vijeća biti 27. ili 29. rujna te da će materijali za sjednicu biti uskoro objavljeni.

- Podigli smo i ekonomsku cijenu obroka, tako da će škole dobiti više sredstava da bi mogle pripremiti adekvatne obroke djeci i ta je cijela priča završena, a sada netko odluči preuzeti zasluge za to. Do sada u životu nisam vidio da netko može biti toliko jadan - ponovio je gradonačelnik.

Njegov zamjenik Miroslav Marković rekao je da je to samo jedan segment onoga što se radi u Gradu Varaždinu kad su u pitanju škole i vrtići te je spomenuo uvođenje certificiranog načina zdrave prehrane u školi, a riječ je o projektu pod nazivom "Čarobna osmica".

- Educirali smo kuhare i naše učitelje kako bismo poboljšali kvalitetu obroka te kreće uređenje kuhinja. U školama će se više kuhati, a manje kupovati pekarski proizvodi i zato je naša cijena manja, jer se više kuha, a manje kupuje - rekao je Marković.

Za sufinanciranje projekta besplatnih toplih obroka tijekom cijele godine potrebno je oko 3,348 milijuna kuna, pa se sredstva za drugi dio školske godine planiraju osigurati i u proračunu za sljedeću godinu, naglasio je Bosilj.